Podle Piráta Dostála je bavorský model protiprávní a diskriminační. Svými kroky se chystá jít proti vládě, nebude prý jediný

Od pondělí 22. listopadu by se v Česku měla zpřísnit opatření proti šíření covidu. Neočkovaní lidé, nebo ti, kteří nemoc prodělali, by se prakticky nikam nedostali.

i Zdroj fotografie: Jan Kurel / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Počty nových případů covidu neustále narůstají, v úterý to bylo nejvíc od začátku epidemie a to 22 479 nakažených. Vláda se proto rozhodla pro zavedení takzvaného bavorského modelu, který ruší uznávání testů jako covidového certifikátu. Do restaurací nebo na hromadné akce by se tak dostali pouze očkovaní nebo ti, kteří měli covid v uplynulých 180 dnech.

Dělit národ na očkované a neočkované je nesmysl

Podle právníka Ondřeje Dostála (Piráti) se však jedná o diskriminační opatření: „Tento krok je nepřijatelný právě pro diskriminaci těch, co podstoupili test a teď ho podstoupit nemohou. Zakazujeme každému, kdo není očkovaný, ať už je testovaný, nebo ne, vstoupit do sportovišť,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Poukázal také na to, že i u očkovaných jsou reinfekce poměrně časté. „Těm sport a kulturu povolujeme a těm, co mají i třeba PCR test, vše zakážeme. To není přijatelné.“ Informoval o tom například také deník Blesk.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování proti covidu-19

Dostál řekl, že z právního hlediska vidí hned dva problémy: „Dostáváme se za hranu nouzového stavu, protože se jedná o plošný zákaz a pandemický zákon na něj již nestačí. Tady by měl premiér předstoupit před Parlament po vyhlášení nouzového stavu, ale to zjevně neudělá,“ vysvětlil. Druhý zádrhel je v tom, že je vlastně vyhlášeno povinné očkování: „Ale jiným než zákonným způsobem. Což je k újmě zejména těch, kteří by v případě povinného očkování byli ve výjimce,.“ doplnil.

Podle expertů by se měly restrikce ještě víc zpřísnit

Na otázku, jestli podle něj po vyhlášení opatření začnou padat žaloby, Dostál připustil, že jich zřejmě bude celá vlna: „Jsem přesvědčen, že až vláda zformuluje opatření a budeme se s ním moci seznámit, na Nejvyšší správní soud dorazí vlna žalob. A moje bude jedna z nich,“ doplnil s tím, že tento protiprávní a diskriminační stav může do doby, než by ho soud zrušil, trvat až několik týdnů.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Muž s maskou na lavičce

Podle odborníků bavorský model není jen neuznávání negativních testů na covid, ale doporučují z něj použít i další části. Testovat školáky i zaměstnance, nařídit práci z domova a zaměřit se na nemocenskou pro nakažené a lidi v karanténě a ošetřovné pro rodiče. Ministerstvo zdravotnictví vládě navrhuje, aby se jako covidový certifikát uznávalo jen potvrzení o prodělání nákazy nebo očkování. Podle premiéra Andreje Babiše by se mělo opět testovat ve firmách. Plošné testy ve školách ale 29. listopadu skončí.

Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články