V Česku si je možné zalyžovat i bez covid pasu. V Rakousku na to ale zapomeňte

V Rakousku je nutné prokazovat bezinfekčnost téměř všude. Bez covid pasu není možné si koupit ani skipas. Roušky a respirátory jsou nutností.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

V Česku jsou od čtvrtka zrušeny covid pasy. Bezinfekčností se tak lidé už nemusí prokazovat v restauracích, při využívání služeb, ani při návštěvě skiareálů. Zcela jiná situace je ale na jih od hranic. Rakousko k rozvolnění koronavirových opatření nepřistoupilo. Navíc je v jejich vyžadování nekompromisní, informuje server CNN Prima NEWS. Prokazovat bezinfekčnost je nutné při ubytování, nákupu skipasů, ale také v barech nebo v restauracích.

Co si zajistit před odjezdem?

Před odjezdem do Rakouska je důležité si především ujasnit, jaká platí pravidla. Zatímco pro vstup do země je vyžadováno pravidlo 2G+, pro vstup do různých zařízení pak stačí už jen 2G. Zkratka 2G znamená, že dotyčný je buď očkován (Geimpft), nebo uzdraven (Genesene). Označení „+“ pak značí, že je nutné mít ještě něco navíc. Tím je myšlena buď třetí dávka očkování, případně negativní PCR test, ten nesmí být starší než 72 hodin.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Testování

Další možností je pak doklad o prodělání nemoci covid-19. Po vstupu do země už ale pravidlo „+“ neplatí. Návštěva sjezdovek a restaurací se pak obejde bez aktuálního negativního testu. Není tak nutné ho podstupovat každé 3 dny. Nejsnadnější cestu do Rakouska zjednodušeně mají ti, kteří mají aplikovánu posilovací dávku vakcíny, nebo mají dvě dávky a zároveň onemocnění covid-19 prodělali. V tom případě nemusí řešit před cestou ani PCR test.

Od soboty mírné zmírnění pravidel

Prokazování bezinfekčnosti se zároveň netýká dětí do 12 let. Covid pasy ale nejsou jediným opatřením v rámci Rakouska, se kterým se při cestě za lyžováním setkáte. Počítat musíte i s tím, že platí nařízení o ochraně dýchacích cest. Respirátor třídy alespoň FFP2 je nutné mít nasazený nejen v uzavřených prostorech, ale také při čekání ve frontě. Ochrana dýchacích cest je také nutná během jízdy sedačkovou nebo kabinkovou lanovkou.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Covid pas

Bezinfekčnost lze i v Rakousku prokazovat také prostřednictvím české aplikace Tečka. Jak informuje server Echo24, od soboty jižní soused alespoň trochu některá opatření zmírňuje. Covid pasem se už nebude nutné prokazovat před vstupem do obchodu, kde se prodává jiné než nezbytné zboží. Nově by také mělo být možné nahradit pravidlo 2G negativním testem při využívání služeb, jako jsou kadeřnictví nebo kosmetické salony. Zatím to ale neplatí pro restaurace.

Diskuze Vstoupit do diskuze
128 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články