Soud EU začal řešit spor o důl Turów. Česko trvá na svém původním rozhodnutí

Soudní dvůr Evropské unie začal řešit spor ohledně těžby v polském dole Turów. Česko se soud snaží přesvědčit, že Polsko prodloužením těžby porušuje unijní právo.

i Zdroj fotografie: Anna Uciechowska / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Varšava podle České republiky pořádně neposoudila vliv další těžby na životní prostředí a ta proto probíhá nelegálně. Polská strana české argumenty opět odmítla a označila je za neopodstatněné. Generální advokát soudu má na zveřejnění svého stanoviska přibližně dva měsíce. Samotné rozhodnutí se dá čekat v první polovině příštího roku. informoval o tom web ČT24.

Spor se táhne už od začátku tohoto roku

Česká republika se na soud obrátila letos v únoru poté, co polské úřady minulý rok schválily prodloužení těžby v dole do roku 2026. Česká vláda je přesvědčena, že se tak stalo bez dostatečného posouzení vlivu dalších prací na životní prostředí. Stejný názor sdílí také Evropská komise. Náměstek ministra zahraničí Martin Smolek vysvětluje: „Musíte nutně posoudit provoz toho dolu co do vlivu na životní prostředí a musíte stanovit účinnou možnost, jak to rozhodnutí nechat přezkoumat soudem. To my Polsku vytýkáme, že neudělalo,“ uvedl server Právní prostor.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Soud

Česká strana také připomíná, že k rozšíření dolu nedostala možnost vyjádřit se veřejnost ani sousedé, v tomto případě tedy Česká republika. Polsko na jaře schválilo právní úpravy, které podle místní vlády dostatečně reagují na námitky české strany i Komise. Smolek k tomu ale podotýká: „Zásadní problémy, kvůli kterým jsme podávali žalobu, stále trvají.“ Ani nová polská pravidla podle něj nezaručí, že povolení bude v souladu s unijní směrnicí o posuzování vlivu na životní prostředí.

Podle české strany se situace nezlepší ještě několik let

Smolek také poukazuje na to, že Polská strana mimo jiné nedala veřejnosti dostatečnou možnost účastnit se schvalovacího řízení. Nevládní organizace mohou například jen podávat odvolání, nikoli se však zapojit do řízení v jeho počátku. S prodloužením činnosti dolu a jeho plánovaným rozšířením nesouhlasí ani české ekologické organizace nebo zástupci obyvatel Libereckého kraje. Obávají se totiž vlivu těžby na kvalitu pitné vody ve svých obcích.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vlajka České republiky

Soud se zástupců obou stran i Komise ptal na řadu věcí, které souvisí především s tím, že Polsko po podání české žaloby přijalo některé právní úpravy a povolilo provoz dolu až do roku 2044. Pokud by Česko ve sporu vyhrálo, podle Smolka ale nebude ani tak jisté, jestli a kdy vůbec se situace pro obyvatele českých příhraničních oblastí zlepší. Verdikt soudu totiž nemůže přinést zastavení těžby. Polsku by spíš nařídilo nové posouzení vlivů dolu na životní prostředí, což může být dlouhý proces.

Diskuze Vstoupit do diskuze
139 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články