Restaurace se bouří proti nařízením. O kontrolování zdravotního stavu hostů si myslí své

Od začátku listopadu mají restauratéři povinnost kontrolovat, zda mají lidé certifikát o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo platný test. Ne všichni to plní.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Povinnost kontroly bezinfekčnosti hostů hospod a restaurací přeneslo ministerstvo zdravotnictví od 1. listopadu přímo na provozovatele zařízení. V případě neplnění povinnosti jim hrozí milionové pokuty. Ani to ale některé neodrazuje, aby lidem certifikáty nekontrolovali. Část z nich se tím netají a tvrdí, že nařízení nerespektují záměrně, protože je podle nich v rozporu se zákonem.

Nařízení nejsou v souladu se zákonem

Jak informuje server Echo24, některé restaurace mají za to, že nejsou oprávněny kontrolovat zdravotní stav hostů a pokud by to dělaly, dopustily by se protizákonného jednání. Důvodem je podle nich to, že nařízení ministerstva zdravotnictví jsou v rozporu s Ústavou. Některé restaurace se jistí před případnými problémy u vchodu upozorněním, že vstupem do provozovny každý host čestně prohlašuje, že nemá žádné příznaky infekční nemoci a není si vědom, že by přišel do styku s nakaženým.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Právo

Jsou i podniky, které veřejně hlásají, že obslouží kohokoliv bez rozdílu. Neočkované, očkované, s testem i bez něj. Nemají dokonce obavy své stanovisko zveřejnit také na sociálních sítích. Takové kroky restauratérů podporuje iniciativa Chcípl PES, podle které jsou kontroly zákazníků diskriminační. Jeden ze zakládajících členů iniciativy a zároveň majitel restaurace Šeberák Jakub Olbert upozorňuje, že nařízení nejsou právně v pořádku. Důvodem má být fakt, že v nařízení jsou stejné věty, které Nejvyšší správní soud už jednou označil za protizákonné.

Chystají se demonstrace

Od začátku platnosti povinnosti restaurací kontrolovat bezinfekčnost hostů se k iniciativě připojilo zhruba 400 provozovatelů, kteří odmítají nařízení ministerstva respektovat. I kvůli tomu chystá několik organizací na 17. listopad protesty. Jak píše server iDNES, ten největší se uskuteční na Staroměstském náměstí v Praze. Podle organizátorů má být demonstrace nenásilná a má jen poukázat na protizákonnost vládních nařízení.

iZdroj fotografie: Reuters
Demonstrace v Praze

Hnutí Otevřeme Česko Chcípl PES zároveň vyzvalo vládu, aby převzala zodpovědnost za dluhy podnikatelů vzniklé v důsledku pandemických opatření. Podle iniciativy banky požadují splacení a hrozí tak, že mnoho lidí přijde o majetek, kterým se za úvěry zaručili. Restaurace totiž hlásí v souvislosti se zavedením kontrol bezinfekčnosti až o třetinu méně hostů a s tím také nižší tržby.

Diskuze Vstoupit do diskuze
93 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články