Omikron výrazně zvyšuje počty koronavirových reinfekcí. Leden trhá rekordy

Velmi nakažlivá varianta omikron zvyšuje počty lidí, kteří se nakazili covidem-19 opakovaně. Během prvního měsíce roku se jednalo o deset procent případů.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Českem se aktuálně šíří koronavirová varianta omikron. Tato mutace je vysoce nakažlivá a navíc dokáže obejít imunitu nejen z očkování, ale také z prodělané infekce. Jak upozorňuje server Deník, právě na počtech reinfekcí jde vidět vysoký nárůst. Od začátku pandemie do konce loňského roku Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) evidoval jen 26 tisíc podezření na opakovanou infekci. Za první měsíc tohoto roku už byla zaznamenána reinfekce u 40 tisíc Čechů.

Reinfekce u očkovaných i neočkovaných

Z dat také vyplývá, že ještě v prosinci 2021 bylo podezření na opětovnou nákazu jen u tří procent případů infekce. V lednu to bylo více než deset procent z celého počtu pozitivních testů. Všechny nahlášené reinfekce jsou evidovány jako podezření na opětovnou nákazu. Vše následně ještě prověřuje ÚZIS a do konečných čísel započítá jen ty případy, u kterých měla osoba v prvním i dalším případě infekce zjevné příznaky onemocnění. Podmínkou také je, že mezi pozitivními testy uplynulo minimálně šedesát dní.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Teplota

Do konce loňského roku bylo potvrzených, opakovaných onemocnění covidem-19 jen 12 207. Ze čtyřiceti tisíc podezření na reinfekci za měsíc leden, je polovina z nakažených neočkovaná. Druhá polovina má dokončenou vakcinaci, ale většinou se jedná o osoby, které si nestihly dojít pro posilující dávku. Ta by měla podle expertů navýšit ochranu před nákazou na zhruba 75 procent. Celkem ÚZIS eviduje za celou dobu pandemie 66 tisíc podezření na opětovnou nákazu. Z toho dvě třetiny reinfekcí se vážou k prvními měsíci tohoto roku.

V nemocnicích počty nerostou

Na vině je právě vysoce nakažlivá varianta omikron. Ta způsobuje v posledních dnech také rekordy v počtech denních nákaz. Ve středu testy odhalily 54 tisíc pozitivních lidí. To je dvojnásobek počtu z předešlého týdne. Nejvíce se koronavirové onemocnění šíří v Praze a přilehlých okresech. Nejpomaleji na východě republiky, a to v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Jak informuje server Aktuálně, situace v nemocnicích ale zatím zůstává nadále klidná.

iZdroj fotografie: Unsplash
Nemocniční lůžko

Počty hospitalizovaných pacientů s covidem-19 stagnují. Ve středu bylo v nemocnicích 1879 lidí, z toho zhruba 200 pacientů v těžkém stavu. Narušit tento pozitivní trend ale může podle šéfa ÚZIS Ladislava Duška šíření omikronu v rizikových skupinách. Data podle něj odhalují, že se začala vysoce infekční varianta už šířit také mezi seniory. Ve středu vyšel pozitivní test 354 lidem nad 80 let. I přesto se nadále covid-19 šíří nejvíce u dětí. Ze středečních 54 tisíců nakažených tvořila skupina do 17 let zhruba třetinu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
147 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články