Z hudební platformy Spotify mizí hudba některých umělců. Rozhodli se odejít sami kvůli tomu, že aplikace šíří dezinformace o covidu-19

První Neil Young a teď i Joni Mitchell. Hudebníci žádají streamovací službu Spotify o odstranění svých skladeb. Vadí jim podcast Joea Rogana.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Zpěvákům a zpěvačkám vadí, že na platformě Spotify se objevují podcasty, které šíří dezinformace spojené s koronavirovou pandemií. „Nezodpovědní lidí šíří lži, které stojí lidi život,“ zdůvodnila svůj odchod ze streamovací služby kanadská zpěvačka Joni Mitchell. Hudebnice stojící za hitem Big Yellow Taxi se tak přidala ke svému příteli Neilu Youngovi. Jak připomíná server Forum24, šestasedmdesátiletý zpěvák v pondělí uvedl, ať si streamovací služby Spotify vybere buď jeho, nebo podcasty Joea Rogana.

Dezinformace nebo svoboda slova?

Podle kanadského rockera Roganovy pořady šíří dezinformace o covidu-19. Kvůli tomu obvinil Young Spotify z „šíření falešných informací o vakcínách – což může způsobit smrt těm, kteří jimi šířeným dezinformacím uvěří“. Kvůli Roganovu podcastu Joe Rogan Experience poslali společnosti Spotify dopis také vědci a lékaři. V otevřené výzvě skupina odborníků obviňuje Rogana z šíření mnoha zavádějících tvrzení, které vyvolávají nedůvěru ve vědu a medicínu.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Neil Young

Vědci a lékaři proto žádají streamovací platformu Spotify, aby proti takovým dezinformacím přijala nějaká opatření. „Zavedli jsme podrobná patření týkající se obsahu a od začátku pandemie jsme odstranili přes 20 tisíc epizod podcastů souvisejících s covidem,“ cituje vyjádření společnosti server Aktuálně. Roganův podcast ale nadále na platformě zůstává. Švédská společnost se v této souvislosti odvolala na tenkou hranici mezi zodpovědností a svobodou slova.

Roganův podcast je velmi oblíbený

Joe Rogan si do svých podcastů zve podnikatele, vědce, herce nebo hudebníky a každou epizodu si přehraje až milion uživatelů. V poslední době zmínil, že zdraví a mladí lidé by se neměli očkovat a také doporučoval přípravek ivermektin. V prosinci pak Rogan vzbudil odpor, když si pozval do podcastu vědce Roberta Malonea. Ten stál u zrodu technologie, která vedla k vývoji vakcín mRNA.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vakcína Pfizer

Sám Malone ale proti vakcínám vystupuje, když tvrdí, že očkování průběh nemoci covid-19 zhoršuje. Společnost Spotify se rozhodla ve středu zareagovat na výzvu zpěváka Neila Younga a odstranila jeho písně. Zároveň firma uvedla, že doufá v jeho brzký návrat. Spotify patří s 381 miliony uživateli k největším hudebním streamovacím platformám na světě. Roganův podcast je po dobu dvou let nejposlouchanějším pořadem.

Diskuze Vstoupit do diskuze
135 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články