Zvláštní vlak z Česka naložený zbraněmi a municí dorazil na Ukrajinu. Vláda schválila další pomoc za 400 milionů korun

Samopaly, kulomety, odstřelovací pušky, munice a pistole. Česká vláda poslala na Ukrajinu desítky tisíc zbraní. Nemá jít o poslední pomoc.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Vláda schválila další pomoc Ukrajině. Na sociální síti Twitter to oznámila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Česko poslalo na Ukrajinu 30 tisíc pistolí, 7 tisíc pušek, 3 tisíce kulometů, stovky útočných pušek a milion nábojů. To vše v hodnotě 188 milionů korun, píše o tom Echo24. Vláda dnes schválila dodávku zbraní Ukrajině za 400 milionů korun, to pro Českou televizi řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Složení dodávky neuvedla, nejde ale o lehké zbraně.

Nejde o poslední pomoc

Na Ukrajinu zbraně dopravuje Česko vlastními silami. Spolu s touto zásilkou ministerstvo obrany poslalo na vlastní náklady také dar z ledna, tedy čtyři tisíce granátů v hodnotě 38 milionů korun. Ty si měla podle původního plánu ukrajinská strana vyzvednout.

iZdroj fotografie: Pixabay
Voják s výzbrojí

Ministryně obrany informovala, že se resortu v rámci solidarity hlásí i lidé z aktivních záloh nebo policie. „Rozhodně touto pomocí, pomocí vlády České republiky, Armády České republiky, Ministerstva obrany České republiky pomoc nekončí,“ prohlásila Černochová. Vláda se kvůli desítkám tisíc zbraní pro Ukrajinu sešla mimořádně v sobotu. Šlo o reakci na žádost ukrajinského velvyslance, který Černochové v pátek předal seznam požadované vojenské pomoci.

Vlak se zbraněmi dorazil na Ukrajinu

Podle ČTK vlak s pomocí v neděli ráno už překročil česko-polské hranice, po poledni si minuci převzala ukrajiská strana na dohodnutém místě. Podrobnosti ale resort odmítl sdělit. S nabídkou zbraní pro Ukrajinu přišlo i ministerstvo vnitra a také městská policie. Šéf resortu vnitra Vít Rakušan v sobotu informoval, že jeho ministerstvo pošle zásilku v dalších dnech.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Nákladní vlak

Důvodem je složitá byrokracie s vyskladněním a odepsáním zbraní, kvůli které resort nestihl připojit pomoc k sobotní zásilce. Na Ukrajinu z Česka zamíří také stovka tun pohonných hmot. Nákup a přepravu zajistí ministerstvo průmyslu a obchodu. Bližší informace k této formě pomoci ale mluvčí resortu Vojtěch Srnka odmítl sdělit z důvodu opatrnosti.

Diskuze Vstoupit do diskuze
97 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články