Ministryně Černochová bude jednat o vybudování základny NATO v Česku

Šéfka obrany Jana Černochová (ODS) chce na jednání se svým americkým protějškem řešit vznik americké základny na českém území.

i Zdroj fotografie: S vědomím Jany Černochové / Facebook
                   

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se sejde s americkým šéfem obrany Lloydem Austinem po Velikonocích. Jak informuje server TN, jedním z témat jednání v USA bude vybudování americké základny v Česku. Příkladem je pro českou ministryni Slovensko, kde se podařilo schválit dohodu o vybudování americké základny ještě před válkou na Ukrajině. Američané budou na Slovensku využívat dvě základny. A to Malacky-Kuchyňa a Sliač.

Dohodu by musely schválit obě komory parlamentu

V rozhovoru pro DeníkN ale Černochová přiznala, že celý proces může nějakou dobu trvat. „Může chvíli trvat, než by se akceptovala (dohoda) z obou stran, schvalovaly by ji totiž obě komory parlamentu,“ vysvětlila. Za důležité ale šéfka obrany považuje už fakt, že by se nějaká dohoda chystala. Obzvlášť ve stávající situaci, kdy na Ukrajině pokračuje ruská invaze, Černochová věří, že by pak ve schvalování problém nenastal.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Petr Fiala

Vybudování americké základny na českém území podporuje také europoslanec Alexandr Vondra (ODS), který toto téma zmínil na kongresu občanských demokratů. Premiér Petr Fiala ale upozorňuje, že bude k takovému cíli nutné podstoupit řadu kroků. „Není to jen rozhodnutí vlády, musely by to schválit obě komory parlamentu,“ uvedl. Zároveň si je ale podle svých slov vědom toho, že by americká přítomnost mohla přispět k větší bezpečnosti českých občanů.

Česko chce vojenskou techniku

Předseda vlády také zmínil další nástroje, kterými může země zapracovat na zvýšení bezpečnosti sama. Jde například o navýšení výdajů na obranu na 2 procenta HDP nebo český příspěvek k posílení východního křídla NATO, kde čeští vojáci budou velet jednotce NATO na Slovensku. Tématem setkání Černochové s jejím americkým protějškem nebude jen o vybudování americké základny na českém území, ale také bude řešen nákup techniky. „Mým cílem je, abychom vrtulníků dostlali více než osm plus čtyři,“ uvedla ministryně obrany.

iZdroj fotografie: U.S. Secretary of Defense / Creative Commons / CC BY
Americký ministr obrany Lloyd Austin

Připomněla, že kvůli válce na Ukrajině se Česko staví do řady čekatelů, protože se zvýšila poptávka po vojenské technice. Česko by ale mohlo dostat náhradu za poslanou techniku na Ukrajinu. „Můžeme jít cestou některých zemí, které si vyjednaly dodávky právě ze strany států, které mají možnost dodávat vojenský materiál. Tím pádem by mohla být poskytnuta pomoc Ukrajině na bázi sovětské techniky. I tohle může být předmětem našeho povídání s ministrem obrany,“ vysvětlila Černochová.

Diskuze Vstoupit do diskuze
103 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články