Život uprostřed ruin. Některá ukrajinská města jsou srovnaná se zemí, lidé tam ale zůstávají

Rusové přiznávají útoky převážně na vojenské a strategické objekty. Realita je ale úplně jiná. Zničená města, silnice, domovy lidí. Někde zůstaly jen hory sutin.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Příkladem spouště, kterou dokáže udělat ruská armáda je město Lysyčansk, jak píše server CBS News. V těžařském městě na východě Ukrajiny zůstalo z původních sto tisíc obyvatel jen málo těch, kteří neutekli před ruským běsněním. Miny, nálety, ostřelování. To vše například zcela zničilo obchodní dům, kavárnu, obytné domy. Ruské bombardování ve východoukrajinském městě zanechalo také obrovský kráter v zemi.

Voda z kráteru

Ten ale místní dokázali nakonec dobře využít, protože ruský útok způsobil prasklé potrubí a v obří jámě se tak drží voda. Pro tu si lidé chodí s kbelíky, aby ji využily na toalety. Všechno je totiž zničené. Lidé se stále ukrývají ve sklepech, protože nebezpečí není zažehnáno. Dělostřelecké útoky jsou nadále na doslech. Ve městě zůstávají hlavně starší lidé, kteří nemají kam jít, jak píše CBS News. Se svým osudem jsou často smíření. Je jim jasné, že na životech Rusům nezáleží.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Lysyčansk

To potvrdil pro CBS News i velitel speciálních sil Oleksandr. „Jejich taktika je jen všechno srovnat, oni nepotřebují lidi, potřebují jen území,“ prohlásil o strategii prezidenta Putina. To vysvětluje, proč Rusové zintenzivňují v posledních dnech bombardování. Ze vzduchu se snaží ruská armáda narušit také zásobování Ukrajiny ze Západu, jak informuje server Echo24. Vysvětluje to zároveň ruské ostřelování v tomto týdnu u Lvova nebo v Zakarpatsku. Tedy v oblastech daleko od bojů na Donbasu.

Západ nadále Ukrajinu zásobuje

Cílem jsou železniční tratě, aby bylo narušeno zásobování. Podle USA ale nejsou ruské útoky příliš přesné a Ukrajinci nadále přesouvají zbraně napříč zemí. Ze západu totiž proudí rozsáhlé vojenské dodávky. Ministerstvo obrany Spojených států informovalo, že Ukrajině předalo 80 houfnic a 90 tisíc dělostřeleckých granátů, píše Echo24. Slíbeno má Kyjev od Washingtonu celkem 144 tisíc granátů. Houfnic zbývá dodat z USA už jen deset.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Přeprava tanku

Ukrajina se ale může těšit na dodávku dělostřeleckých zbraní také z Německa. Jak píše ČTK, německá ministryně obrany Christine Lambrechtová při návštěvě slovenské Sliače slíbila dodat Ukrajině sedm samohybných houfnic PzH 2000. Výcvik ukrajinských vojáků k jejich používání by mohl začít už v příštím týdnu v Německu. Podpora Ukrajiny v dodávkách zbraní ze strany Západu tak nepolevuje.

Diskuze Vstoupit do diskuze
137 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články