Ruský zpěvák, který se veřejně postavil proti Putinovi, zaplatí vysokou pokutu

Nesouhlas s režimem je v Rusku trestán. Přesto se občas objeví někdo statečný, kdo se rozhodne říct svůj názor na kroky prezidenta Vladimira Putina. A to i mezi hudebníky.

i Zdroj fotografie: The Russian Presidential Press and Information Office / Creative Commons / CC BY
                   

V Rusku se o konfliktu na Ukrajině nemluví jako o válce, ale jako o speciální vojenské operaci s cílem zachránit Ukrajinu. Šéf Kremlu Vladimir Putin invazi ospravedlňuje tím, že v sousední zemi bují nacismus, který je třeba zastavit. Velká část Rusů proto s přítomností ruské armády na Ukrajině souhlasí, jak potvrzují světová média. V té souvislosti je třeba připomenout, že kremelská propaganda je velmi silná a lidé sledující ruské státní televize nemají možnost slyšet téměř žádnou kritiku vůči prezidentovým krokům.

Policie neváhá

Pro některé je tak velmi těžké zhodnotit situaci objektivně a udělat si vlastní názor na základě faktů. Za výroky je může stihnout trest, informovala Česká tisková kancelář. Vyloučení kritiky z veřejného prostoru si Kreml pojistil přijetím zákona, který zakazuje výroky diskreditující ruskou armádu. Přijatý byl krátce po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Norma přepokládá za porušení trestu až 15 let odnětí svobody, dodává ČTK. To naštěstí nehrozí lídrovi populární rockové skupiny DDT Juriji Ševčukovi. Toho za výrok směřovaný kritiky vůči šéfovi Kremlu čeká pokuta.

Jak píše server ČT24, podle informací ruskojazyčného BBC má být ve výši padesát tisíc rublů (asi 18 900 korun). Zpěvák svoji kritiku vůči ruské hlavě státu pronesl ve středu na koncertu v Ufě. „Právě teď na Ukrajině zabíjí lidi. Proč? Naši chlapci tam umírají. Proč? Co je cílem, přátelé? Zase umírá ruská a ukrajinská mládež. Umírají staříci, ženy, děti kvůli nějakým napoleonským plánům našeho dalšího Caesara. Vlast, přátelé, není prezidentova řiť, kterou musíte pořád líbat. Vlast je chudá babička na nádraží, která prosí o brambory,“ cituje Ševčuka server ČT24.

Novičok jako zbraň

Tisíce lidí na ostrá slova vůči Putinovi reagovaly potleskem. Policie naopak hned po koncertě chtěla vysvětlení. Lídr skupiny není jediným, který za nesouhlas s válku na Ukrajině musel čelit policejnímu výslechu. Krátce po zahájení invaze proběhly v Rusku velké demonstrace, při kterých policie zadržela okolo 3 500 lidí. Jak psal server CNN Prima News, k protestům Rusy vyzval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj i opoziční ruský politik Alexej Navalnyj. I ten je ve vězení za kritiku vůči Kremlu.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Alexej Navalnyj

Navalnyj dostal loni u soudu tři a půl roku nepodmíněně. Ještě před soudním procesem ale čelil pokusu o zabití. Otráven byl v roce 2020 novičokem, připomíná server iRozhlas. Stejnou chemickou látku použila ruská tajná služba také k odstranění dvojitého agenta Sergeje Skripala. K jeho otravě došlo v roce 2018 ve Velké Británii, Navalnyj zkolaboval za letu ze sibiřského Tomsku do Moskvy.

Oba otravu přežili, informuje server. V souvislosti s použitím novičoku na Navalného ruský prezident odmítl jakékoli obvinění za tento skutek a uvedl, že kdyby chtěl někdo opozičníka otrávit, pak by to „asi dovedl do konce“.

Diskuze Vstoupit do diskuze
53 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články