Putinův projev k zahájení invaze dává čím dál menší smysl. Realita se neshoduje se slovy

Válka na Ukrajině trvá už více než sto dní. Je tak nejvyšší čas k připomenutí proslovu ruského prezidenta, který celou operaci odstartoval.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jak připomíná server iDnes, ruský prezident Vladimir Putin předpokládal, že válka na Ukrajině bude rychlá. Počítal s bleskovým scénářem, kdy se za krátké období podaří násilně sesadit ukrajinskou vládu. A na místo ní do čela sousední země dosadí své lidi, píše iDnes. Odpor Ukrajinců ale zřejmě překvapil nejen samotného šéfa Kremlu. Ve světle událostí, které nastaly na Ukrajině za poslední tři měsíce, jsou tak slova ruského prezidenta pronesená na začátku konfliktu téměř neuvěřitelná.

Rusku nic nevychází

Putin při začátku útoku na sousední zemi označil celou akci za speciální vojenskou operaci. Nazývat tak válku, která přinesla tisíce mrtvých, není rozhodně na místě. Jak píše server iDnes, válka na Ukrajině je považována za největší válečný konflikt v Evropě od konce druhé světové války. Vysoké ztráty pociťuje i samo Rusko. Prohrálo bitvu o Kyjev a následně ustoupilo ze severní Ukrajiny. Poslední měsíce tak probíhají boje téměř jen na východě země. O to víc jsou intenzivní a přináší velké ztráty životech, uvádí iDnes.

iZdroj fotografie: S vědomím Kamila Galeeva / Twitter
Označení ruské techniky

Americký expert Rob Lee předpokládá, že čas hraje pro Ukrajinu, která dostává vojenskou pomoc z ciziny a ta se zvětšuje, jak uvádí iRozhlas. Rusko odolává díky své velké armádě. Ta ale nezabíjí jen ukrajinské vojáky, ale také civilní obyvatelstvo. Přitom právě to mělo být podle Putinova proslovu chráněno. Svůj útok na sousední zemi ospravedlňoval nutností zabránit genocidě a šikaně ruských obyvatel na Ukrajině, uvádí iDnes. Přitom právě obyvatelé východní části země museli ve velkém opustit své domovy. Ti, co zůstali sledují zkázu, která se děje před jejich očima.

Jde o deukrajinizaci země?

Jak informuje server iDnes, ve válce už zemřely desítky tisíc vojáků a civilistů a nejméně 14 milionů Ukrajinců přišlo o svůj domov. Statisíce z nich jsou právě z Luhanské a Doněcké oblasti. Šéf Kremlu dále uváděl jako důvod vojenské operace nutnost denacifikace Ukrajiny. Podle něj zemi ovládají neonacisti, což je nutné změnit. Cíl je ale zřejmě jiný. Ruská státní tisková agentura RIA Novosti zveřejnila článek, který potvrzuje, že označení denacifikace Ukrajiny je spíše jiným výrazem pro deukrajinizaci země.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Válka na Ukrajině

V textu je vylíčen plán na likvidaci ukrajinského národa, jak píše server iDnes. Tuto verzi podporuje také skutečnost, že ruský prezident za celou dobu nevysvětlil z jakého důvodu považuje sousední zemi za nacistickou. Ve svém prvním projevu Putin zmiňoval také demilitarizaci. Ukrajina podle šéfa Kremlu má být zbavena jaderných zbraní, která by mohla namířit na Moskvu. Nic ale neukazuje na to, že by Kyjev jaderné zbraně vlastnil. Demilitarizaci rozhodně Putin ale neodstartoval. Naopak. Do země proudí stále více zbraní jako podpora ze Západu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
67 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články