Putin je stále ve formě. Evropské státníky dokáže jednoduše oklamat

Záznam telefonického rozhovoru ukazuje, že ruský prezident Vladimir Putin lhal svému francouzskému protějšku Emmanuelu Macronovi.

i Zdroj fotografie: kremlin.ru / Creative Commons / CC BY
                   

Ruský prezident Vladimir Putin je sice v čele jedné z největších mocností světa, přesto je v poslední době hlavně terčem nenávisti, smíchu, opovržení. Důvod je jasný. Na konci února zaútočil na sousední Ukrajinu a od té doby kvůli jeho rozhodnutí trpí nevinní lidé. I když i dříve ostatní státníci na ruského vládce pohlíželi s odstupem, teď se rozhodně jejich antipatie prohloubily. Méně vážně je Putin brán i v souvislosti se spekulacemi z poslední doby. Mluví se o duševní chorobě šéfa Kremlu, která má stát za jeho nepředvídatelným chováním.

Macrona vodil za nos

Hojně se rozebírá také Putinova narcistická povaha. Vše s velkou dávkou opovržení, a tak by se mohlo zdát, že je ruský prezident na mezinárodní scéně otloukánkem a při rozhovorech se světovými státníky je mu to značně dáváno najevo. Realita je ale zřejmě jiná. Jak informuje server Echo24, na veřejnost se dostal devítiminutový záznam telefonního rozhovoru mezi šéfem Kremlu a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Z hovoru, který proběhl 20. února, vyplývá, že Putin francouzské hlavě státu otevřeně lže a „vodí ho za nos“, píše Echo24.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vladimir Putin

Telefonní rozhovor se uskutečnil v době, kdy ruský prezident jasně věděl, že jen o několik dnů později na Ukrajinu zaútočí. Přesto Macronovi tvrdil, že vojenská cvičení u hranic se sousední zemí skončí. „Pravděpodobně dnes v noci skončí a určitě ponecháme vojenskou přítomnost na hranicích, dokud se situace v Donbasu neuklidní,“ cituje Putinova slova sever Echo24. Nešlo o jedinou lež, která v dialogu mezi státníky 20. února padla. Ruský prezident velmi přátelsky reagoval na plánované jednání s šéfem Bílého domu Joem Bidenem, píše Echo24.

Další ruská hrozba

„Je mi vždy velkým potěšením a ctí hovořit s tvými evropskými kolegy i se Spojenými státy. A vždycky rád mluvím s tebou, protože mezi námi panuje důvěra,“ prohlásil Putin. Server Echo24 v té souvislosti připomíná, jak se šéf Kremlu vyjadřoval ve svém předválečném projevu o Západu, kdy uvedl, že jde o „říši lží“. Je tak zřejmé, že Putin rozhodně není člověk, který je mimo. Naopak to vypadá, že svůj plán má pečlivě promyšlený, stejně jako svou taktiku při jednání s ostatními státníky. Svět by si neměl ale dávat pozor jen na jeho vychytralost a schopnost lhát.

Vážně by se mělo přistupovat také k ruským hrozbám. Ta poslední je velmi nebezpečná. Jak píše server Blesk, ruský prezident vystoupil před absolventy vojenských škol a při té příležitosti zmínil, že do bojové pohotovosti bude zařazena nová těžká mezikontinentální střela Sarmat. Raketa známá jako „Satan II“ je schopna zasáhnout cíl vzdálený 18 tisíc kilometrů. Jak dále připomíná deník Blesk, podle západních vojenských expertů může jedna střela pojmout i více než 10 jaderných hlavic. Jedním úderem tak může zničit území o velikosti Francie nebo Velké Británie.

Diskuze Vstoupit do diskuze
108 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články