Časovaná bomba: Putin udělal něco, co vážně udělat neměl. Může ho to stát i život

Rusko zaznamenává ve válce na Ukrajině velké ztráty. V bojích přichází nejen o tanky, vozidla a další techniku, ale také o desetitisíce lidských životů.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Podle zpravodajských informací během ruské invaze v sousední zemi padlo už více než 75 tisíc Rusů, píše web Express. Takové číslo je ohromné i pro velkou ruskou armádu. Znát je i nedostatek vojáků na bojišti, uvedl v rozhovoru pro web Express odborník na válečná studia z univerzity v Hulle James Pritchettt. Podle něj také Rusové používají nekvalitní vybavení. Naopak Ukrajinci mají velmi dobré zbraně díky dodávkám ze Západu. Například raketové systémy HIMARS pomáhají ukrajinským silám brzdit ruský postup, jak píše dále web Express.

Ztráty jsou velké

Masivní stroje se vyznačují obřím doletem a velkou přesností, jak informuje web Blesk. Právě díky těmto vlastnostem mohou Ukrajinci ničit strategické ruské cíle daleko za přední linií. Každý týden tak jsou hlášeny zničené ruské sklady s municí, což způsobuje další komplikace na ruské straně, uvádí Blesk. Ani na opotřebovávací válku, ke které celý konflikt spěje, tak nemusí mít Rusko dostatek sil. Navíc snahu Moskvy pokračovat v invazi může zastavit i mínění ruského obyvatelstva.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zničený ruský tank

Pritchett pro Express upozornil, že nespokojenost veřejnosti může rozhodnout o tom, „jak brzy válka skončí“. Fandit armádě v dobývání sousední země může obyvatelstvo přestat velmi brzy, protože Rusko v posledních týdnech nezaznamenává velké úspěchy. Důvodem je podle nedávné zprávy Royal United Services Institute také skutečnost, že Putin předpokládal, že válka na Ukrajině bude rychlá, v řádu dnů. Rychlý útok ale Moskvě nevyšel a válka už trvá sedmý měsíc.

Strategické útoky na Krym

Rusko se tak může pokusit udělat v bojích strategickou pauzu, aby byla armáda schopna nahradit ztracenou techniku i vojáky, píše dále server Express. Volný čas by podle experta Pritchetta mohla Moskva využít také k tomu, aby vycvičila další vojáky a mohla pak provést druhou velkou ofenzívu, která by měla za cíl zasadit silný úder, uvádí Express. Vyloučena není ani možnost, že Putin válku ukončí.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Mapa

Podle Pritchetta k tomu ale zatím nemá důvod. Situace se ale může změnit s ohledem na vývoj na bojišti. Zamíchat průběhem může také stále upadající morálka ruských vojáků. Ta může klesat ještě více poté, co Rusko zažívá překvapivé útoky. Patří mezi ně například údery na Krym. Ohrožení anektovaného poloostrova má podle poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljaka vyvolat chaos v ruských silách, píše web Novinky.

Diskuze Vstoupit do diskuze
127 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články