Existuje naděje, že Putin sám zastaví válku. Vojenský expert popsal dva klíčové scénáře

Ukrajinské síly zahájily protiofenzivu na jihu země. Úspěšnost této akce může rozhodnout o tom, jestli se válka uchýlí ke svému konci.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Výrazné změny na bojišti už předznamenalo prohlášení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, které vyslal směrem k ruským vojákům. „Pokud chtějí přežít, mají čas uprchnout,“ cituje jeho slova web The Express. Kyjev následně naplno začal svou protiofenzivu na jihu Ukrajiny. Pokud se podaří ukrajinským silám získat zpět větší část okupovaného území, může to znamenat konec války. Alespoň si to myslí vojenský poradce John Callahan, který pro web Express analyzoval konflikt na Ukrajině.

Úspěšná ukrajinská protiofenziva

Podle něj by Putin uvažoval o stáhnutí ruské armády z ukrajinského území, pokud by ztratil Krym nebo Donbas. Zároveň ale upozornil, že jde pouze o jeho domněnku, co by mohlo Rusko zastavit. „Ale jinak je to něco jako: Kolik lidí musí zemřít, aby si Rusové konečně uvědomili, že skončili? To je opravdu těžké říct,“ cituje web Express vojenského analytika. Znovuzískání Krymu či Donbasu ukrajinskou armádou přitom není úplně vyloučené. Poloostrov sice Moskva anektovala už v roce 2014, ale nedávno se podařilo prolomit jeho nedotknutelnost.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Ukrajinští vojáci

V bezpečí nejsou Rusové ani na Donbase. I tam se může ukrajinské armádě podařit zatlačit na ruské okupanty, protože Putinovi dochází nejen vojenská výzbroj, ale také personál. Ukrajinské letectvo navíc zaútočilo na dalších 16 ruských opěrných bodů, skladů munice a míst, kde Rusové shromažďují jednotky, zbraně a další vybavení, informuje server iRozhlas. Ruské síly v reakci na další protiofenzivu upravují své pozice. Ukrajincům se podařilo také zničit mosty v okupované Chersonské oblasti.

Sankce mohou Putina zastavit

Putinovi tak nemusí pomoci ani jeho snaha zvýšit počet vojáků. Jak připomíná web Express, podle Ukrajinců bylo ve válce zabito už více než 47 tisíc Rusů. Nejen nedostatek lidí a ztráta okupovaného území ale mohou Putina zastavit v jeho válečném tažení. Podle experta Callahana mohou zafungovat také sankce. V případě, že Západ ekonomické tresty zesílí, ruský prezident se může zaleknout. Zaměřit by se podle vojenského poradce měly západní země na ropné sankce, doplňuje web.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Rubl

Ropné embargo EU přijala v rámci šestého sankčního balíčku. Zákaz dovozu ropy z Ruska má začít platit od přelomu roku, ale vztahuje se k němu několik výjimek. Z embarga bude dočasně vyřazen ropovod Družba, který zásobuje Česko, Slovensko a Maďarsko, jak informovalo ČTK. Jde o země, které jsou na ropě z Ruska závislé. Ještě horší je situace okolo plynu. Bez ruských dodávek si není schopna EU poradit, a proto Moskva využívá plynu jako nástroje k vydírání, doplňuje ČTK.

Je podle vás reálné, že válka v dohledné době skončí?

Diskuze Vstoupit do diskuze
113 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články