Svědectví z ukrajinské nemocnice: Tamní lékař popsal, jaké hrůzy každý den vidí

Zdravotníci na Ukrajině patří k té skupině lidí, pro které jsou poslední měsíce jedny z nejnáročnějších. Řada lékařů kvůli ostřelování neopouští ani nemocnice.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Svědectví jednoho z ukrajinských lékařů přinesl web The Sun. Dimitrij Fedorenko pracuje jako primář anesteziologie v nemocnici v Mykolajivu. Právě toto město se během války stalo několikrát terčem ostřelování. Obzvlášť jedna noc byla podle Fedorenka „velmi děsivá“, protože přijímali obrovský počet raněných. Pod palbou se navíc ocitla i samotná nemocnice. „Ničí nemocnice, univerzity, školy, které jsou v létě prázdné, přístav a loděnice,“ cituje primáře web The Sun. Podle něj tak ruské síly ničí životní chod ukrajinských obyvatel.

Ukrajině strategie vychází

Zmínil také zničené ropné rafinerie či výcvikové středisko hasičů. Tím se v podstatě i obyčejní lidé ocitají na frontě. Sám Fedorenko strávil první tři měsíce války jen v nemocnici, kdy přespával ve své kanceláři, protože měl strach z ruských útoků. Jeho slova tak opět potvrzují, jaké hrůzné zážitky řada Ukrajinců prožívá téměř na denní bází. Navíc válka se neschyluje ke svému konci. Naopak boje se zintenzivňují, protože Ukrajina pokračuje ve své protiofenzivě.

iZdroj fotografie: Office of the President of Ukraine / Creative Commons / CC BY
Oleksij Arestovyč

Podle poradce ukrajinského prezidenta Oleksije Arestovyče armáda používá strategii „systematického rozmělňování ruské armády“, píše ČTK. Ukrajinské síly se snaží hlavně odhalit a zničit ruský zásobovací systém, k čemuž používá také raketomety HIMARS, které dostaly od západních spojenců. Právě díky zbraním ze Západu se nedaří Rusku dosáhnout v bojích větších úspěchů. Naopak Rusové zažívají velké ztráty, a to nejen v technice, ale také v lidských silách, doplňuje ČTK.

Bojovat mají bezdomovci i železničáři

Ruské armádě tak nezbývá než verbovat nové muže. A to bez větších nároků. Už dříve se objevily informace, že se Rusko snaží přemluvit k bojům vězně. Teď má Kreml nový cíl. Jak píše server CNN Prima News, k nástupu do armády jsou přemlouváni i bezdomovci. Náboráři mají obcházet ubytovny, kde se lidé bez domova zdržují a nabízet jim uzavření smlouvy, na základě, které by nastoupili do vojenské služby. Zřejmě Moskvě ani nic jiného nezbývá než oslovovat úplně všechny.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Ruští vojáci

Ruský prezident si totiž dal nedávno neskromný cíl. Podepsal výnos, na základě kterého se má početní stav ruských ozbrojených sil od začátku příštího roku navýšit o 137 tisíc vojáků. Celkem má tak ruská armáda disponovat zhruba 1 150 000 vojáky. Jak píše ČTK, ke splnění tohoto cíle chce pomoci také ruská státní železnice, která se bude snažit přesvědčit 10 tisíc svých zaměstnanců, aby odešli bojovat na Ukrajinu.

Skončí podle vás konflikt na Ukrajině v dohledné době?

Diskuze Vstoupit do diskuze
72 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články