Třetí světová válka na dosah: Biden s Putinem si poslali nebezpečné vzkazy, které mohou pro lidstvo znamenat pohromu

Americký prezident vyslal varování svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi. V případě použití jaderných zbraní má prý počítat s reakcí.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Válka na Ukrajině se vyhrocuje, a proto opět vzrůstají obavy z použití jaderných zbraní, upozorňuje web Express. Moskva se může k takovému kroku uchýlit, protože zaznamenává velké neúspěchy v sousední zemi. Je tak přirozené, že se naskýtá otázka, jak by na takový krok ze strany Ruska zareagoval Západ. K možnému scénáři se vyjádřil také americký prezident Joe Biden. Podle něj by odpověď USA odpovídala tomu, v jakém rozsahu by Moskva taktické jaderné zbraně použila, informuje web Express.

Oboustranné výhrůžky

Podrobnosti ale v rozhovoru se Scottem Pelleyem pro americkou televizi sdělit nechtěl. Upozornil ale na dálku ruského prezidenta Vladimira Putina, že by jeho země čelila větší izolaci než dosud. Vyjádření šéfa Bílého domu přišlo poté, co varování vyšlo z Moskvy směrem k Washingtonu. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová uvedla, že pokud USA dodají Ukrajině rakety dlouhého doletu, „překročí červenou linii a stane se přímou stranou konfliktu,“ informuje dále web Express.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Jaderné zbraně

Podle ní si Rusko „vyhrazuje právo bránit své území“. Nic ale nenasvědčuje tomu, že by USA měly v plánu méně podporovat Kyjev. Naopak. Jak píše iDnes, americký prezident tento týden schválil už druhý balíček pomoci během září. Washington zemi zasažené válkou pošle raketomety HIMARS, brýle pro noční vidění, protipěchotní miny Claymore, odminovací zařízení, dělostřelecké granáty i přesně naváděné dělostřelecké střely, doplňuje iDnes.

Úspěchy Ukrajiny

Celkem má jít o vojenské vybavení v hodnotě 600 milionů dolarů (14,7 miliardy korun) . A zřejmě nepůjde o poslední pomoc. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žádá stále více, jak Události247 informovaly zde. Podle ukrajinské hlavy státu má Západ „posílit spolupráci k poražení ruského teroru“. Kromě vojenské pomoci požaduje také, aby bylo Rusko označeno za teroristický stát a byly opět zpřísněny sankce proti Moskvě. Výhrůžky ze strany Ruska tak mohou přibývat.

Nejde přitom jen o další ohrožení Ukrajiny. Jak připomíná web Express, minulý měsíc se objevilo video, ve kterém ruský generál Andrej Gurulyjov naléhal na Putina, aby zahájil raketové útoky na britské ostrovy. Takový krok by podle něj změnil výsledek konfliktu na Ukrajině. Ve válce se Rusku aktuálně vůbec nedaří. Ukrajinská protiofenziva slaví úspěch nejen v Charkovské, ale i Chersonské oblasti, jak píše server CNN Prima News. To má výrazný dopad na morálku ruských vojáků a také jejich bojové schopnosti. Řada z nich se proto vzdala.

Co si o vyjádřeních obou stran myslíte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
96 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články