ČEZ je nucen obírat Čechy o miliardy korun. Vedení nemá jinou možnost, stát by jinak poslal členy představenstva za mříže

Stát je majoritním akcionářem ČEZ, protože drží 70 procent akcií. Výrazně ovlivnit cenu elektřiny ale nemůže, stát by jinak čelil problémům od ostatních akcionářů.

i Zdroj fotografie: Shutterstock
                   

Za první pololetí byl meziročně čistý zisk skupiny ČEZ o 32 miliard korun vyšší, celkem činil 33,6 miliard korun, píše web E15. Provozní výnosy vzrostly o 21 procent na 130,5 miliardy korun. Provozní zisk před odpisy pak stoupl meziročně o 27,7 miliardy korun na 59,3 miliardy korun a podle skupiny byl ovlivněn mimo jiné enormním růstem cen komodit na velkoobchodních trzích, uvádí dále server E15. V letošním roce očekává ČEZ čistý zisk mezi 60 a 65 miliardami korun.

Maximalizace zisku

Vzhledem k tomu, že majoritním vlastníkem ČEZ je stát, mohla by to být dobrá zpráva. Málokdo se z toho ale může radovat, protože vysoký zisk skupiny zaplatily české domácnosti. Právě ty tak ČEZ obírá a musí to dělat i dál. Jako společnost musí i ČEZ už z principu maximalizovat svůj zisk, i když by nechtěl. V opačném případě by čelil problémům. Nespokojeni by byli hlavně ostatní akcionáři, kteří vlastní zbývajících 30 procent.

Nastavit ceny za elektřinu tak, aby byl zisk nízký a občané byli spokojení není podle analytiků dobrý nápad. „Jediným rozumným řešením je nechat podnik, ať podniká a maximalizuje zisky. Ty v udržitelné podobě odevzdávat státu a ten občanům,“ cituje web Novinky analytika portálu Capitalinkedcom Radima Dohnala. Snížení cen za energie na úkor zisku tak zřejmě nehrozí. A to ani v případě, že by se podařilo státu ČEZ znárodnit. Jak ale upozorňuje web TN, takový plán vlády navíc nemusí být vůbec jednoduché provést.

Rady analytiků

Stávající akcionáři se nebudou chtít svého podílu jen tak vzdát. Zároveň to jsou právě oni, kteří by mohli jít proti státu, pokud by se snažili mluvit do stávajících cen energií. „Kdyby se teď stát choval nějak jinak, než že by maximalizoval zisk, tak se vystavuje nebezpečí, že ti minoritní akcionáři ČEZu ho budou žalovat za to, že neplní svou povinnost a společnost nemaximalizuje zisk,“ cituje web TN ekonoma Petra Bartoně. Stát má ale další možnost, jak občanům s vysokými cenami energií pomoci.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Soud

Využít může právě vysoký zisk ČEZu. „Tím, že stát vlastní v ČEZ sedmdesátiprocentní podíl, má ideální možnost prosadit navýšení dividendového výplatního poměru z nynějších 60 až 80 procent na 100 procent, případně i výše. Tím by podle mého názoru měl šanci získat z celkového pohledu i více finančních prostředků než prostřednictvím stanovení nějaké formy zdanění,“ uvedl analytik Fio banky Jan Raška pro server E15.

Co si o celé situaci v ČEZu myslíte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
119 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články