Bod obratu: Lidé se diví, po dlouhé době totiž chce Zelenskyj obnovit jednání s Ruskem. Spokojí se jenom s jedním výsledkem

Překvapivý výrok pronesla ukrajinská hlava státu v rozhovoru pro kanadskou televizi. Dosud vyjednávání s Moskvou odmítal.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

O ochotě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vést s Ruskem mírové rozhovory píše web Wydarzenia-interia. „Každá válka končí diplomacií,“ cituje server jeho slova pronesená v rozhovoru pro kanadské televizní kanály CTV a CBC. Zároveň ale Zelenskyj upozornil, že v tuto chvíli nedávají jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem smysl, protože „ruské úřady nedrží slovo“. V té souvislosti připomněl uspořádání pseudoreferend v okupovaných oblastech Ukrajiny.

Podmínky jsou jasně dané

Na základě jejich výsledku Moskva anektovala Záporožskou, Chersonskou, Doněckou a Luhanskou oblast. Uspořádání hlasování v ukrajinských regionech považuje Zelenskyj za bod obratu. „Pokud chtějí Rusové rozhovory, mohou nám dát naše území. Měli by odejít z naší země, z území našeho státu a nechat nám naši zemi v mezích uznaných mezinárodním společenstvím od roku 1991. Pak vám řekneme, v jakém formátu a s kým jsme připraveni mluvit,“ cituje ukrajinskou hlavu státu web Wydarzenia-interia.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Putin podepsal zákony o anexi čtyř ukrajinských regionů. Obyvatelé se 30. září stali občany Ruska

Zelenskyj tak jasně specifikoval, že mírové rozhovory jsou možné, ale za jasně daných podmínek. Ukrajinský prezident se také vyjádřil k možným jaderným útokům ze strany Ruska na jeho kancelář. Pokud k nim dojde, svět by měl podle něj reagovat útokem na rozhodovací centra v samotném Rusku, píše dále server Wydarzenia-interia. Riziko použití jaderných zbraní se zvyšuje společně s tím, jak se ruské armádě ve válce nedaří.

Vzájemné osočování pokračuje

Úspěch slaví Ukrajinci na jihu země, kde se jim podařilo zničit ruský radar odhalující pozice dělostřelectva, píše web CNN Prima News. Naopak v Charkově byl odhalen rozsah ruských útoků. Na město dopadly stovky raket. „Celkem je na místě uskladněno více než tisíc úlomků nepřátelských střel a raket,“ cituje mluvčího Charkovské oblastní prokuratury Dmytro Čubenka web CNN Prima News. Právě úlomky mají sloužit jako důkazy o ruském teroru.

Kyjev také upozorňuje na další katastrofu, kterou může Moskva spáchat. Ohrožena je Kachovská přehrada, jejíž zničení by způsobilo zatopení desítek vesnic a měst. Moskva naopak obviňuje Ukrajinu, že hodlá v konfliktu použít takzvanou špinavou bombu, což je konvenční výbušnina s příměsí radioaktivního materiálu. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba takové tvrzení označil za absurdní a nebezpečnou lež, píše dále web CNN Prima News.

Jak si myslíte, že případná mírová jednání dopadnou?

Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články