Státní obchody s potravinami jako záchrana pro české domácnosti. Zahraniční řetězce mohou začít balit kufry

V době nekonečného zdražování hledají státy nejefektivnější způsoby, jak pomoci svým obyvatelům.

i Zdroj fotografie: abcMedia
                   

Ceny potravin rostou v letošním roce rekordním tempem a ti, co chtějí ušetřit, musí hlídat ceny všech možných obchodních řetězců, aby pořídili vše nejvýhodněji a nejlépe ve slevě. Ani tak ale spousta lidí vysokou inflaci nezvládá a obrací se s žádostí o pomoc na stát. Ten se snaží skrz různé sociální příspěvky životní úroveň lidí zlepšit tak, aby měli alespoň na základní životní potřeby. Stojí to ale mnoho peněz. Nejde jen o samotné dávky, ale také o náklady na provoz úřadů a úředníků, kteří musí žádosti zkoumat.

Jídlo dostupné pro všechny

Existuje přitom jedna možnost, která by vše ulehčila. Lidé by mohli bez stresu nakupovat potraviny v obchodech, které by byly ve vlastnictví státu. Místo dosavadních obchodních řetězců by vytvořil své pobočky stát a tím by byl schopen regulovat ceny. Na rozdíl od stávajících obchodníků by neměl zájem nesmyslně maximalizovat své zisky na úkor všeho a všech. Mohla by v podstatě nastat situace, že by nedocházelo k žádnému výraznému zdražení. Ceny ve státních obchodech by reflektovaly aktuální situaci na trhu.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Stát by neměl zájem nesmyslně maximalizovat své zisky

Tedy v lepších časech by docházelo i ke snižování cen, což se málokdy u ziskuchtivých zahraničních společností děje. Nabízený scénář by nebyl od věci i z toho důvodu, že stát si musí být vědom, že jeho občané potřebují mít dostupný přístup k potravinám a on jim to musí zajistit. Vyměnil by tím cestu nespočetného množství sociálních příspěvků za efektivnější způsob, jak lidem jídlo udělat dostupnější. Soukromí prodejci by si nechali například jen večerky s alkoholem a dalšími výrobky, které nejsou pro život lidí nezbytně nutné.

Záchrana pro obchody na vesnicích

I když se na první pohled může zdát, že jde o posun o několik let zpět, není tomu tak. Naopak taková možnost se jeví jako jedna z mála efektivních řešení aktuální neudržitelné situace s přemrštěnými cenami potravin. Vedlejším efektem by mohl být i návrat malých obchodů do menších měst a vesnic. Ty přitom už teď musí stát podporovat. Jak informuje web iDnes, řada obcí přispívá prodejnám několik desítek tisíc korun ročně na provoz. Důvodem je snaha udržet pro občany možnost si nakoupit.

Jde především o obce, kde jsou vysoké počty starších obyvatel „Obchod potřebujeme a nejsem sama, kdo by si bez něj nedokázal představit obecní život. Každý nemá možnost jezdit do města a odnést si odtud těžký nákup,“ uvedla pro iDnes starostka obce Rudice Miroslava Chupíková. Podporu pro malé obchody spustilo loni také ministerstvo průmyslu a obchodu. Výzva resortu s názvem Obchůdek2021+ podporuje částkou 50 ž 100 tisíc korun ročně nejohroženější maloobchody.

Co si o takovémto řešení situace myslíte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
85 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články