K vánoční atmosféře neodmyslitelně patří vánoční trhy a nabídka s tím spojená. V té je samozřejmostí také svařené víno.
Ceny potravin v obchodech v letošním roce letěly vzhůru nezastavitelnou rychlostí. V říjnu zdražily o 26,7 procenta, píše web Seznam Zprávy. Na některé položky dopadá zvyšování cen obzvlášť. Například cukr zdražil meziročně o sto procent, máslo, mouka a rostlinné oleje o více než polovinu. Tím se Česko řadí v rámci Evropy k unikátům. Cukrovary se ospravedlňují tím, že jim vypršely staré kontrakty na energie a zvýšily se jim proto náklady. Nabízí se ale ještě jedno vysvětlení.
Pohoda se svařákem za několik stovek
Jak upozorňuje web Seznam Zprávy, supermarkety často kopírují ceny německých obchodů, přestože Češi mají zcela jiné příjmy. I proto dosáhly letos ceny potravin v Česku 96 procent průměru EU, loni to bylo necelých 90 procent. Vysoké ceny se netýkají jen zmiňovaných základních potravin, ale také položek, které jsou součástí vánoční atmosféry. Na letošních trzích je proto nutné počítat s vyššími výdaji i za svařené víno.
Jak upozorňuje web Deník, jeho ceny rostou rychleji než mzdy. Neušetří ani ti, kteří si chtějí svařák vychutnat v pohodlí domova. Cena balení o objemu 3 litry se na eshopech vyšplhala i na 220 korun. Svařák v kelímku za 40 korun už bude jen vzpomínkou na minulé roky. Při touze zahřát se při návštěvách vánočních trhů či romantických procházkách zimní Prahou teplým svařeným vínem vyjde pár na několik stovek.
Stánkaři chtějí hlavně vydělat
Za jeden kelímek si tam trhovci účtují 70 korun, píše web Deník. K tomu je nutné připočítat také cenu zálohových hrnků, které jsou na stále větším počtu trhů běžné. Prodejci svařáků tím reagují nejen na inflaci, ale také vyšší počet turistů v metropoli. V uplynulých letech během koronavirové pandemie byly ceny svařáků i o polovinu nižší, protože hlavními zákazníky stánkařů byli Češi. Vychutnat si tak mohli svařené víno pod 40 korun i v hlavním městě.
Letos ho bude možné za takovou cenu sehnat jen v opravdu malých městech. I stánkaři v Českých Budějovicích budou letos svařák prodávat za 50 korun, píše web Deník. Přitom navýšení nákladů u prodejců není nijak razantní, když se vezme v potaz, že jde jen o pár deci spíše levného vína. Na vlně zdražování se proto evidentně chtějí někteří hlavně přiživit, přestože k razantnímu zvyšování cen nemají reálný důvod.