Ve velkochovu se mezi živými kuřaty povalovaly uhynulé kusy. Dan-Moravia Agrar dodávala i pro Vodňanské kuře

Zdrcující případ neadekvátní péče o chovnou drůbeže řešili inspektoři Státní veterinární inspekce ve Valtrovicích na Znojemsku.

i Zdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
                   

Většina lidí si ráda pochutná na kuřecím mase. Nemají přitom kolikrát ani tušení, odkud kuře, které si koupí třeba k obědu, pochází, ani v jakých podmínkách žilo. V otřesných podmínkách například chovala kuřata firma Dan-Moravia Agrar. Psal o tom web Blesk. Forma přitom na svém webu píše, že její haly jsou neustále modernizovány, aby byl zachován co nejvyšší standard welfare výkrmových brojlerů. Firma přitom dodávala i pro Vodňaské kuře.

Maso mohlo být infikované

Státní veterinární správa přitom při své návštěvě viděla pravý opak. „V době kontroly bylo na farmě ve všech šesti halách asi 240 tisíc kuřat. Bylo mezi nimi ale až nápadně velké množství uhynulých kusů, které už byly ve vysokém stádiu rozkladu a navíc zamotané v obalových sítích. Hrozil proto přenos infekce na živá zvířata,“ popsal pro Události247 mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

iZdroj fotografie: SVS
Mrtvoly tam přitom ležely delší dobu

Kontroloři zjistili, že chovatel sice vede evidenci uhynulých kusů, ale je velmi nepřehledná, píše dále Blesk. Ukázalo se totiž, že informace byly smyšlené a čísla neseděla. Kontrola zvířat se přitom musí provádět minimálně jednou denně, dodává Blesk. Dalším problém, který kontrola odhalila, bylo osvětlení. Chovatel totiž kuřatům svítil méně, než stanovuje vyhláška. Dan-Moravia Agrar dodává kuřata jednomu z největších dodavatelů kuřecího masa na trhu, a to pro Vodňanské kuře.

Češi kuřecí milují

No tak to je hrůza, já se snažím kupovat dražší kuřata, protože mi přijdou chutnější a beru právě i Vodňanské kuře. A nenapadlo by mně, jak vlastně ti chudáčci, než zamíří na pekáč, žijí. Kdoví, jestli je to maso vlastně vůbec v pořádku. Teď si teda opravdu pořádně rozmyslím, kdy si kuře odkudkoliv zase koupím,“ řekla Událostem247 Mirka Havlová z Brna. Češi jsou přitom obecně milovníci kuřecího. Na jednoho ročně připadne okolo 30 kilogramů. Psal o tom web Aktin.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Kousky kuřecího masa v supermarketu

Firma už za své nezodpovědné chování ohledně svícení dostala trest. Jak na Twitteru informuje web Události Brno, kvůli nevyhovujícím hygienickým podmínkám ve velkochovu kuřat ve Valtrovicích na Znojemsku dostala firma Dan-Moravia Agrar pokutu 60 tisíc korun.

Diskuze Vstoupit do diskuze
65 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články