Majitelům psů a koček letos hrozí likvidační pokuta 200 000 Kč. Policie ji může udělit opakovaně

Cesta na dovolenou se lidem může prodražit z mnoha důvodů. Jedním z nich může být i nesprávný způsob převozu domácích mazlíčků.

i Zdroj fotografie: Policie ČR
                   

Lidé si domácí mazlíčky obvykle pořizují proto, aby jim dělali radost. Ne všichni ale ví, že kromě toho jsou s tím spojené také určité povinnosti. Pokud je majitelé psů, koček a dalších zvířat nesplní, mohou jim pak hrozit vysoké finanční pokuty. A to dokonce i opakovaně.

Převážení psů a koček má svá pravidla

S nastávajícím létem přichází také doba různých dovolených. A zatímco někteří lidé své domácí mazlíčky nechávají na hlídání u sousedů či známých, jiní je na letní dobrodružství berou s sebou. Pokud se tak majitelé psů či koček rozhodnou, měli by ale vědět, že převoz zvířat má svá pravidla. Především se jedná o zajištění bezpečnosti a pohodlí zvířat a zamezení jejich potenciálnímu týrání.

iZdroj fotografie: Policie ČR
Psi mohu být převáženi také v adekvátně velkých boxech

Jak píše web TN, podle zákona na ochranu zvířat proti týrání musí mít například zvířata při přepravě zajištěn dostatek vody, jídla a čerstvého vzduchu. Stejně tak by měli být chránění před větrem či extrémními teplotami, což v letním parném počastí hrozí. Celkově by pak cestování mělo být pro zvíře pohodlné a mělo by mít ve voze dostatek prostoru.

Samostatnou kapitolou je zajištění bezpečnosti. Tu lidé mohou svým mazlíčků v autě zajistit třeba pomocí různých popruhů a postrojů. Anebo boxů. Je však nutné zajistit adekvátní velikost, aby bylo zvířatům dobře. Zároveň je třeba dbát na to, aby byla dvířka boxu zajištěna a nemohla se za jízdy otevřít.

Pokuty mohou být vysoké

Kdo výše popsaná nařízení nesplní, toho může čekat mastná pokuta. Jak uvádí server TN, pokud majitelé koček a psů svým mazlíčkům nezajistí vše potřebné, hrozí jim sankce až 2 tisíce korun, ve správním řízení pak ještě o 500 korun víc. Pokud by však přímo porušili zákon o týrání zvířat, může se pokuta vyšplhat až na částku 200 tisíc korun. A v krajním případě může jít i o trestný čin, dodává web Aktuálně.

Varování: Majitelům psů hrozí pokuta 100 000 Kč. Týká se to i vás?

Jak sice pro web Aktuálně řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer, policisté se obvykle na převoz domácích mazlíčků nezaměřují a u soukromých osob nijak dodržování pravidel nekontrolují. I tak je ale potřeba všechna nařízení dodržovat. Nejen kvůli finančnímu postihu, ale především pro dobro a zdraví zvířat.

Zároveň, převážení zvířat není jediná možnost, jak mohou jejich majitelé dostat pokutu. Události247 již dříve psaly o tom, že vysoké sankce hrozí také za neočipování psů, které je v Česku od roku 2020 povinné. Anebo za neplacení každoročních poplatků místním obcím a městům.

Převážíte své domácí mazlíčky často v autě? Napište nám do komentářů, jak jejich bezpečnost zajišťujete

Diskuze Vstoupit do diskuze
54 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články