Některá másla v českých obchodech jsou stará a rozmrazená. Zákazníci to často ani nezjistí

Lidé o tom neví, ale s mnoha másly, jež supermarkety nabízí, se dějí věci, které snižují jejich kvalitu.

i Zdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
                   

Máslo má v oblibě mnoho Čechů. A tomu odpovídá i jeho vysoká spotřeba. Jak již dříve informoval web Lidovky, Češi v průměru sní 5 až 5,5 kilogramů másla ročně. V přepočtu na dny pak průměrné množství činí 15 gramů denně. Ne každá kostka másla, kterou lidé v obchodech koupí, je však kvalitní.

V obchodech se objevují i rozmrazovaná másla

Dobré máslo musí splňovat řadu kritérií. Tím nejzákladnějším je obsah mléčného tuku. Jak píše web dTest, v másle ho musí být mezi 80 až 90 procenty. Nejčastější hodnota u másel běžně nabízených v obchodech je pak 82 procent. Zároveň, obsah vody nesmí být vyšší než 16 procent. A samozřejmostí také je, že máslo nesmí být žluklé či jinak zkažené a mělo by mít neporušený obal.

Pravda o másle v českých obchodech: Prodejci to dlouho tajili. Takovouhle odpornost si denně kupují tisíce lidí

iZdroj fotografie: Daniela Beránková pro Události247
Máslo má doma velká část Čechů

I když všechny tyto náležitosti výrobky splní, stále nemusí být tak úplně v pořádku. Důvodem je, že másla, zejména ta z dovozu, jež lidé mohou koupit v obchodech, jsou často zmrazená a následně znovu rozmrazená. Typicky to výrobci dělají v případech, kdy mají másel příliš a nestihli by je prodat, píše server CNN Prima News. A tak je jednoduše zamrazí na později. Tento postup přitom může zásadně ovlivnit kvalitu másla. Bohužel, běžný zákazník o těchto praktikách obvykle neví a nemá šanci to poznat.

Některé výrobky mohou být klamavé

A pak jsou zde případy, kdy v obchodech nabízená másla evidentně nejsou to, za co se vydávají. Příkladem je výrobek s názvem „Lahodné 82%“ od společnosti Milkpol, o kterém informoval před několika lety web Blesk.

Předražené, nekvalitní, a někdy dokonce zdraví nebezpečné. Většina značek másla v zahraničním testu neobstála

iZdroj fotografie: Salicyna / Creative Commons / CC-BY-SA
Máslo musí obsahovat jen mléčný tuk

Důvod, proč výrobek v názvu neměl slovo „máslo“, byl zřejmý. O máslo se totiž tak úplně nejednalo. Jak uvádí server Blesk, jednalo se o směsný tuk, tedy kombinaci živočišných a rostlinných tuků. Obal i název však nepřímo odkazovaly k tomu, že by o máslo mohlo jít. A to i díky číslu 82%. Na rozdíl od tradičního másla se však v tomto případě číslo netýkalo podílu mléčného tuku, ale zmíněné směsi tuků.

Jakou značku másla kupujete nejraději?

Diskuze Vstoupit do diskuze
76 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články