71 500 korun za starou skleněnou láhev: Za takovou cenu se nedávno prodala flaška z Chuchelského pivovaru

Až desítky tisíc korun jsou vybraní sběratelé ochotni zaplatit za rádoby obyčejnou skleněnou láhev. Pro ně má však obrovskou hodnotu.

i Zdroj fotografie: Pohled 111/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Mezi časté sběratelské předměty patří mince či bankovky anebo třeba známky. Málokoho by ale napadlo, že někteří nadšenci shromažďují i staré prázdné skleněné láhve. Mnozí jsou přitom za ty opravdu vzácné ochotni dát i několik desítek tisíc korun, jak dokazuje nedávná dražba jedné z nich. Kdyby je někdo náhodou měl doma, může tak na jejich prodeji vydělat slušné peníze.

Některé láhve mají vysokou cenu

Mohlo by se zdát, že na prázdných láhvích není nic extra zajímavého. Opak je ale pravdou. Jak píše na svém webu Klub sběratelů kuriozit, sběratelé láhve dělí podle několika kritérií. Kromě druhu použití je rozlišují také třeba podle způsobu výroby. Obzvlášť ceněné bývají například staré láhve od punčů, jež jsou obvykle průhledné a mívají na sobě zajímavé geometrické, květinové a figurální dekory.

Máte doma skleněné láhve? Určitě je nevyhazujte a pořádně se podívejte. Za jednu z nich získáte přes 70 000 korun

iZdroj fotografie: Pohled 111/ Creative Commons / CC-BY-SA
Některé staré láhve mohou mít obrovskou cenu

Žádané jsou pak rovněž pivní láhve, zejména ty staré hnědé litrové s erby. Jedna taková se letos v červnu v Česku dražila. Šlo o láhev z Chuchelského pivovaru, přičemž její vyvolávací cena byla jen několik set korun. Jak však píše web TN, nakonec se prodala za neuvěřitelných 71 500 korun.

Někteří nadšenci sbírají i další nezvyklé předměty

Nejen láhve lze zařadit do sekce poněkud netradičních sběratelských předmětů. Jak již dříve psaly Události247, někteří lidé shromažďují také třeba staré obaly od žiletek. Těch existují tisíce druhů, a to jak v Česku, tak v zahraničí. Jak pak dodává web Klub sběratelů kuriozit, nejrozsáhlejší sbírka těchto artefaktů, tedy čepelkových obalů, zahrnuje více než 30 tisíc kusů.

Nemáte doma náhodou ještě staré obaly, známky či jízdní řády? Nově se na nich dá zbohatnout. Nabízí se za ně desítky tisíc Kč

iZdroj fotografie: Elodie Meidol / Creative Commons / CC-BY-SA
I některé staré časopisy jsou velmi ceněné

Server TN pak zmiňuje i další zajímavé sběratelské předměty. Příkladem jsou staré časopisy. Třeba sbírka týdeníků vydávaných Československou televizí se v minulosti prodala za více než 30 tisíc korun. A ceněné mohou být rovněž zachovalá vydání časopisů Čtyřlístek, Sedmička nebo ABC mladých techniků a přírodovědců, jak již dříve psaly Události247.  

Máte doma staré skleněné láhve?

Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články