Nedovolené rozdělání ohně na vlastní zahradě se může prodražit. Ve hře je pokuta ve výši až 500 000 Kč

Ne každého by napadlo, že za to, co dělá na vlastní zahradě, může dostat pokutu až několik stovek tisíc korun.

i Zdroj fotografie: HZS ČR
                   

Víte od nás, že jednotlivé obecní vyhlášky ukládají konkrétní podmínky, jak často musí lidé na své zahradě sekat trávu a další porost. Příslušné obce neplnění tohoto nařízení mohou rovněž pokutovat. Podle zákona o obcích mohou lidem uložit pokutu až do výše 100 000 korun. Dalších až 10 000 Kč pak hrozí za to, že svými zaplevelenými a zarostlými zahradami naruší vzhled obce.

Nezahrávejte si s ohněm

Pokutu až půl milionu korun však můžete dostat i za tak běžnou a obyčejnou věc, jakou je třeba pálení. Tato činnost je přísně regulována zákonem o ochraně ovzduší č. 86/2002 Sb. Tento zákon jasně určuje, co se může spalovat v otevřeném ohništi nebo v zahradním krbu. Týká se to především dřeva, dřevěného uhlí, suchých rostlinných materiálů a výrobcem schválených plynných paliv, která neobsahují chemické látky.

Za sekání trávníku na vlastní zahradě vám hrozí pokuta až 500 000 Kč. Policie se s vámi mazat nebude

Jak varuje web Chalupáři zahrádkáři, porušení zákona, zejména za extrémních povětrnostních podmínek, může vést k pokutám od 150 000 korun. Za vypalování mokré trávy a jiných porostů pak hrozí pokuta až 500 000 korun. Pálení suchých rostlin je povoleno pouze v určitých ročních obdobích. Výjimkou bývá především suché jaro a léto, kdy je rozdělávání ohňů všeobecně zakázáno.

Větší pálení musíte nahlásit

Při pálení mokré trávy se produkuje nadměrné množství kouře, a to pak může vést k dýchacím potížím. Některé obce mají dny, kdy mohou lidé odpad pálit. Vypalování trávy a dalších rostlinných zbytků je ještě nebezpečnější, jak se píše na webu Zákony pro lidi. V tomto případě se totiž může malý oheň zvrhnout v nekontrolovaný požár. Ten pak představuje nebezpečí pro lidi, majetek a také pro volně žijící zvířata.

Pokuta za vlastnění sekačky na trávu: Kdo včas neodvedl poplatek, ten se nedoplatí

Fyzické osoby, ale také právnické a podnikající fyzické osoby, jsou při spalování hořlavých látek na volném prostranství povinny učinit odpovídající opatření proti vzniku a šíření požáru. Tedy zabezpečit vše tak, aby se spalování nevymklo kontrole. Navíc právnické osoby a podnikající fyzické osoby jsou povinny každé spalování hořlavých látek na volném prostranství, včetně přijatých protipožárních opatření, předem oznámit územně příslušnému hasičskému záchrannému sboru kraje, informují hasiči na svém webu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
83 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články