Evropská unie přichází s novinkou: Zákaz všech těchto pánví na vaření

Celý život jsme na ně byli zvyklí. V posledních letech se hojně mluví o zákazu teflonových pánví na vaření.

i Zdroj fotografie: Geoff Peters/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Události247 již dříve upozornily na to, že se jedná o zákazu až 10 000 perfluorovaných a polyfluorovaných látek (PFAS) a Evropská unie chce hledat alternativy. Tyto látky jsou známé také jako věčné chemikálie a škodí organismům i celým ekosystémům. Lidé je znají díky vlastnostem, jako je tepelná odolnost nebo odpuzování mastnoty. 

Pozor na přepálený olej

Vědci se dlouhodobě zabývají zkoumáním teflonových povrchů, ale zatím nepotvrdili, že s odstraněním kyseliny perfluoroktanové (PFOA) budou odstraněna také všechna rizika. Jak Události247 dohledaly na serveru Healthline, experti před nesprávným používáním spojeným hlavně s přehříváním prázdných pánví, i nadále varují. Při vyšších teplotách při smažení totiž vzniká u většiny tuků namodralý kouř, který je důsledkem hlubších chemických změn.

EU jasně řekla: Oblíbený kečup, cukr a smetana nebudou do 5 let k dostání. Neuděláme s tím nic

iZdroj fotografie: Daniela Beránková pro Události247
Zákaz teflonových pánví neznamená, že bychom je museli přestat ze dne na den používat. Pouze se od určitého data nebudou v obchodech prodávat

Jak redakce Událostí247 zjistila podle informací na webu Bezpečnost potravin, jsou některé z látek, které při smažení vznikají, z hlediska zdravotního nebezpečné. Proto se teplota oleje 190 °C nemá překračovat. I když server American Cancer Society vylučuje, že by moderní teflon zvyšoval riziko rakoviny a škodil zdraví, možnou alternativou je třeba pánev z nerezové oceli, která je také odolná proti poškrábání.

Můžete zkusit alternativy

Studie zkoumaly míru rakoviny u lidí žijících v blízkosti nebo pracujících v chemických závodech souvisejících s PFOA. Některé z těchto studií však naznačují zvýšené riziko rakoviny varlat, ledvin nebo štítné žlázy. V návrhu omezení používání věčných chemikálií se uvádí, že by se mělo také co nejvíce zamezit uvolňování PFAS do životního prostředí. Cílem návrhu je snížení emisí PFAS do prostředí o 96 procent za 30 let od přijetí.

Zákaz vybraných pánví na vaření? EU má nápad, který se lidem ani za mák nelíbí

iZdroj fotografie: Realeklas / Creative Commons / CC-BY-SA
Názory na škodlivost teflonu se různí

Tuto informaci jsem zaznamenala a už nějakou dobu používám pánve smaltované, nebo s keramickým povrchem. Technologie už pokročily, a tak ani na tomto nádobí se mi jídlo nepřipaluje,“ uvedla k tomu pro Události247 paní Mirka P. z Kladna. Mezi bezpečné materiály pánví patří kromě keramiky a oceli také ještě litina a titan. Až se tedy vydáte na nákup nové pánve, vybírejte raději z těchto materiálů, ať vás pak případný zákaz teflonu nepřekvapí.

Jaké pánve doma používáte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
75 lidí právě čte
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články