Již za 5 let by měl začít ve všech státech EU platit zákaz používání určitého typu obalů potravin.
O tom, že Evropská unie čas od času rozhodne o zákazu určitých zdraví škodlivých potravin, redakce Událostí247 psala již dříve. Už brzy se to dotkne třeba produktů s uzeným aroma. Aktuálně však EU neplánuje zakazovat samotné potraviny, ale obaly, v nichž jsou zabaleny. Bude se to týkat spousty výrobků, na něž jsou Češi zvyklí.
EU chce redukovat obaly
Jak redakce Událostí247 zjistila z informací Evropské rady, v rámci boje proti nadměrnému plastovému odpadu se chystá zákaz určitých typů obalů. EU chce od roku 2030 zakázat například jednorázové obaly na ovoce a zeleninu vážící méně něž 1,5 kilogramu. A skončit budou muset také různá malá balení omáček, kečupů, smetan, majonéz, marmelád a dalších potravin. Stejně tak se omezení má týkat i šamponů, sprchových gelů a dalších produktů v mini baleních.
To vše jsou přitom věci, na které jsou Češi zvyklí zejména z návštěv hotelů či restaurací. Nově však již tato malá balení různých produktů budou zakázaná. Restauratéři a hoteliéři tak budou muset najít jiné cesty, jak zmíněné potraviny či kosmetiku svým hostům distribuovat.
Mnozí se proti nařízení ohrazují
Podle redakce Událostí247 je správné, že se EU snaží proti přebytečnému odpadu bojovat. Ostatně, podle průzkumu Eurostat, o němž jsme se dozvěděli na webu České asociace odpadového hospodářství, vyprodukuje ročně každý Evropan necelých 36 kilogramů plastového obalového odpadu, což je skutečně obrovské množství. I přesto se ale nařízení setkává s velkou mírou kritiky. Především od zástupců podnikatelů, kteří kvůli tomu předvídají dokonce i možné zdražení služeb.
Jak redakce Událostí247 zjistila z informací webu CNN Prima News, mnozí se obávají potíží s určováním správného dávkování surovin. A to je problematický bod i podle redakce Událostí247. Pakliže by například restaurace jednotlivé omáčky a další potraviny servírovaly v miskách, mohlo by docházet k velkému plýtvání. Zatímco nyní je možné nerozbalené potraviny podat dalším zákazníkům, v tomto případě by je restauratéři nejspíš museli vyhodit, nehledě na to, zda je zákazník ochutnal, či nikoli. V takovém případě by se snaha EU míjela účinkem.
Co si o zákazu myslíte vy? Pomůže s redukcí nadbytečného odpadu?


