EU rozhodla: Konec všech těchto potravin. Lidé už je v obchodech nekoupí tak, jak byli zvyklí
Rostlinné produkty tak, jak je známe, se v budoucnu mohou změnit k nepoznání. Označení jako burger, párek nebo řízek se u nich může stát minulostí.

Milovníci rostlinných potravin by v budoucnu mohli narazit na problém. Rostlinné produkty totiž už nebudou označovány masnými názvy. Evropský parlament totiž nedávno odhlasoval návrh, který má omezit používání názvů jako „burger“ nebo „klobása“ u výrobků, jež nejsou vyrobeny z masa. Pro přijetí tohoto opatření hlasovalo 355 europoslanců, zatímco 247 bylo proti. Co to ale znamená pro spotřebitele?
Rostlinné potraviny se nesmí vydávat za masné
Už dlouhé roky se řeší problematika označování některých potravin v oblíbených řetězcích. Když se řekne burger, většina lidí si okamžitě vybaví ten hovězí. Když se řekne řízek, spousta lidí okamžitě myslí na ten kuřecí, případně vepřový. V supermarketech ale najdeme například čočkový burger nebo také sojový řízek. No a teď je otázka – mohou se takto tyto potraviny vůbec označovat? Evropský parlament má jasno – nemohou. Podle něj se totiž jedná o matení spotřebitelů a nový zákaz má tak jasně vymezovat, jaké výrobky mohou používat tradiční masné názvy.

A co to znamená pro spotřebitele? Že si klasický veggie burger, veggie párky nebo řízky už v obchodě nekoupí. Tedy koupí, ale ne pod tímto názvem. Párky se zřejmě budou označovat za “válečky”, vegetariánský burger se nejspíš stane “čočkovou plackou”. Nový zákaz momentálně počítá se sedmi konkrétními výrazy, které mají být pro rostlinné produkty zakázány. Konkrétně jde o steak, řízek, klobásu, burger, hamburger, žloutek a bílek. V budoucnu jich ale může přibývat.
Není to poprvé
Jak redakce Událostí247 zjistila, není to poprvé, co se v Evropě řeší špatné označování potravin a matení zákazníků. Jak jsme se dočetli, v minulosti se u nás například řešilo správné označování produktů, které vystupovaly pod názvem marmeláda. Podle evropské směrnice 2001/113/ES se za marmeládu smí označovat pouze ten produkt, který je vyroben výhradně z citrusových plodů. Jahodová nebo borůvková marmeláda tak není marmeládou, ale džemem.

Stejná problematika se řešila i u pomazánkového másla. Podle portálu Bezpečnost potravin lze jako máslo označit ten výrobek, který obsahuje nejméně 80 % mléčného tuku. To však český vynález “pomazánkové máslo” nesplňovalo, a tak bylo rozhodnuto o jeho přejmenování. Ano, dnes ho sice stále označujeme za pomazánkové máslo, s tímto názvem se však v obchodech nesetkáte. A to je přesně ten důvod, proč je většina těchto potravin označena pouze slovem “pomazánková/pomazánkové” a označení “máslo” na nich chybí.
Zda zákaz u rostlinných potravin skutečně začne platit, zatím není jisté. Evropská komise teprve zahajuje jednání s členskými státy, které rozhodnou o jeho konečné podobě. Do té doby tak mohou rostlinné alternativy nadále používat stávající názvy. Do budoucna se však musíme připravit na to, že produkty jako vegetariánský burger nebo vegetariánské párky si už v obchodech nekoupíme. Alespoň ne pod tímto názvem.