Hamburger za 219 000 Kč? To je nová realita, musíme si zvyknout
Slavný španělský šéfkuchař začal nabízet ve své restauraci hamburger za 219 000 Kč. Nikdo ale neví, z čeho se skládá a ani jak vypadá.

V katalánském městě Cabrera de Mar, nedaleko Barcelony, vznikl pokrm, který je označován za nejdražší hamburger na světě. Jeho autorem je známý španělský šéfkuchař Bosco Castro, vystupující pod přezdívkou BdeVikingo, který vede luxusní steakhouse Aupa. Cena tohoto kulinářského experimentu dosahuje 9 450 eur, tedy více než 219 tisíc korun. Cena je sama o sobě šokující, co však překvapuje případné konzumenty, je skutečnost, že před jeho konzumací musí podepsat dohodu o mlčenlivosti.
Nejdražší hamburger na světě
Představte si, že navštívíte restauraci a ta dříve, než vám nabídne jídelní lístek, vám přinese smlouvu o mlčenlivosti. S něčím takovým se můžete nově setkat ve městě Cabrera de Mar, kde má svou restauraci španělský šéfkuchař Bosco Castro. Ten je mimo jiné i slavným influencerem, kterého jen na Instagramu sleduje přes 1,6 milionu lidí. Nedávno totiž přišel s novým gastronomickým zážitkem, který má podle jeho slov přesahovat běžné pojetí jídla. Možná právě proto si za hamburger, který nabízí, žádá neuvěřitelných 219 tisíc korun.
Castro svou restauraci s názvem Aupa otevřel v roce 2023, ze svého speciálního burgeru udělal jedno velké tajemství. Na webových stránkách restaurace totiž stojí: „Tento zážitek není v menu a rezervace nejsou možné.” Jak se k němu tedy někdo vůbec může dostat? Castro si zákazníky, kteří dostanou možnost hamburger ochutnat, vybírá sám a posílá jim speciální pozvánky. Ti, kteří pozvání obdrží, musejí předem podepsat smlouvu o mlčenlivosti, která zakazuje zveřejňování jakýchkoli detailů či hodnocení. Součástí dohody je i zákaz pořizování fotografií, aby se předešlo odhalení složení a postupu přípravy.
Nikdo neví, a kdo ví, nepoví
Nastává tak paradoxní situace. Ti, kteří pozvání dostanou a za hamburger ochotně zaplatí, ho nesmí žádným způsobem popsat a ani se vyjadřovat o jeho chuti. Jak tak potenciální zákazníci získají motivaci k tomu ho ochutnat? Podle dostupných informací se má hamburger skládat z těch nejkvalitnějších druhů masa, exkluzivních evropských sýrů a omáček vyrobených z drahých destilátů. Vážně to však stojí za obětování 219 tisíc korun? To zřejmě musí uvážit každý sám za sebe. Redakce Událostí247 v návaznosti na tajný hamburger oslovila několik svých čtenářů a zeptala se jich, kolik by byli ochotni za něj zaplatit.

Lukáš P., 27 let, Kolín: „Nebudu lhát, určitě by mě to lákalo, už jen kvůli těm tajnostem, které okolo toho jsou. Když si dávám v restauraci hamburger, většinou platím tak 300 Kč i s hranolkami. Vzhledem k tomu, že jde o restauraci slavného šéfkuchaře, takových 1 000 Kč bych obětoval. Samozřejmě ale s tím, že by se jednalo pouze o jednorázovou záležitost.”
Daniel B., 41 let, Praha: „Když jsem studoval na vysoké škole v Praze, chodili jsme do mekáče a burger tam stál tenkrát 20 Kč. Tenkrát mi to přišlo levné, těch dnešních 42 Kč mi ale za obyčejnou tenkou placku masa přijde moc. Podle mě ten tajný hamburger, který nabízí Aupa, může být klidně ve stejné kvalitě, a ty tajnosti kolem něj mohou být jen marketingovým trikem. I kdyby ho nabízeli za 100 Kč, nejspíš by mě to ani nelákalo zkusit. Je to jako kupovat zajíce v pytli, obyčejná loterie.”
Monika S., 34 let, Ostrava: „Nevěřím tomu, že by někdo byl ochoten za jídlo, o kterém vůbec nic neví, zaplatit tolik peněz. I těch 250 Kč, které jednou za rok dám v restauraci za hamburger, mi připadá dost. A to dokonce vím, jak bude vypadat a z čeho se bude skládat.”
Jaroslava H., 44 let, Brno: „V době, kdy je někdo ochoten zaplatit 6 milionů dolarů za ‚umělecké dílo‘ v podobě banánu přilepeného na zeď, by mě ani nepřekvapilo, kdyby ten hamburger měl úspěch. Je to jen další ideální způsob, jak podojit přihlouplé zbohatlíky o jejich peníze. Nedala bych za to ani korunu.”