I ve velkých řetězcích jde nakoupit levně: Chvilkové slevy nabízí zákazníkům potraviny za zlomek ceny
Toho, jak je aktuálně všechno drahé, především jídlo, se rozhodly využít některé obchody. Méně kvalitní zboží prodávají totiž se slevou.

Zaměstnanci obchodů ještě před otevírací dobou kontrolují ovoce a zeleninu, které se předchozí den neprodaly, psal o tom web TN. Většinou totiž v regálech zůstávají jen pěkné kousky. Pracovníci pak dávají bokem ovoce a zeleninu, které jsou podle nich neprodejné. Velmi rychle se kazí třeba paprika, které se vyhazuje téměř polovina, dodává TN. Jedná se ale pouze o chvilkové slevy.
Slevy nabízejí i menší obchody
Zaměstnanci úseku zeleniny by měli zboží během dne kontrolovat a oddělovat nekvalitní kousky. Ty si pak podle TN mohou lidé koupit s velkou slevou. Netýká se to však jen velkých obchodních řetězců. Zeleninu a ovoce horší kvality prodávají také menší obchody. I tam je o toto levnější zboží velký zájem. „Někde se najde nějaký flek, někdy je zboží trošku promáčklé a někomu to může vadit. Většina lidí to však rychle rozebere a chtějí další,“ řekla Událostem247 majitelka večerky v Brně Jana Skoupalová.

„Samozřejmě že si všímám při nákupu levnějšího zboží, navíc když teď se všechno tak rapidně podražilo. S ovocem a zeleninou, které nejsou vyloženě výstavní, problém nemám. Třeba promáčklejší pomeranče použiji na vymačkání šťávy a ničemu to nevadí,“ řekla Událostem247 Martina Kopečková z Mikulova, která je samoživitelkou a v supermarketech takových slev využívá pravidelně.
Co se děje se zbožím, které se neprodá
Levnější zeleninu, která by jinak neměla v maloobchodě šanci, začal před několika lety prodávat také obchodní řetězec Penny. Toto zboží nazval „neobyčejné kousky“. Jednalo se třeba o křivé mrkve nebo pokroucené okurky, píše web Vitalia. Takzvanou ošklivou zeleninu, tedy zakřivenou nebo naopak příliš velkou, prodával už dříve také řetězec Tesco, psal web Vitalita.

Zboží, které se neprodá a má horší kvalitu, často končí i v potravinových bankách. Například jeden z pardubických hypermarketů za čtyři měsíce daroval zeleninu v celkové hodnotě 145 tisíc korun, píše TN. V potravinových bankách se ovoce buď nabízí potřebným, nebo se využívá pro kurzy vaření, psal o tom web Vitalia. Například v Potravinové bance pro Prahu a Středočeský kraj se rozhodli, že nenechají zkazit ani jedno jablko nebo banán, a že budou z nerozdaných potravin vyrábět kompoty, zavařeniny, kečup i teplé obědy, dodává web.