V oblíbené české pochoutce našla inspekce škodlivou věc. Lidé by ji měli ihned vyhodit do koše

Inspektoři odhalili v rozinkách Dr. Ensa zakázaný minerální olej. Zákazníky varují, aby je nejedli a okamžitě se jich zbavili.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Není to poprvé, co Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila prodej rozinek, které mohou být pro lidské zdraví nebezpečné. Jak informoval web Aktuálně, už v srpnu odhalili inspektoři v jedné šarži rozinek značky Dr. Ensa od slovenského výrobce Encinger SK, zakázaný minerální olej. Výrobek nařídili stáhnout z trhu.

Závadné rozinky kontroly odhalují často

Stejný případ se stal třeba i v roce 2021, kdy kontroloři inspekce zjistili na trhu závadné rozinky od slovenského výrobce. Jak psal web Cz-test, v půlkilovém balení s označením data minimální trvanlivosti do 25. března 2022, potvrdil rozbor v akreditované laboratoři v potravině přítomnost minerálního oleje v množství 45,4 miligramů na kilogram. Podle Nařízení (ES) č. 1333/2008 se však tato látka v potravinách vyskytovat nesmí.

iZdroj fotografie: SZPI
Rozinky stažené z trhu

Nejnovější zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce se týká rozinek, které se prodávaly v obchodní síti Tesco. Informovala o tom na svém webu. „Týká se to rozinek Sultana v balení 200 gramů a s označením data minimální trvanlivosti do dubna 2023,“ řekl Událostem247 mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. „Laboratorní rozbor v této potravině potvrdil přítomnost minerálního oleje, který není potravinářskou látkou a nesmí být v potravinách obsažen“, vysvětlil mluvčí.

Poškození jater i rakovina

Minerální oleje jsou syntetické látky produkované petrochemickým průmyslem, tedy průmyslem, který zpracovává ropu. Informuje o tom web Novinkykraje. Tyto oleje mají široké uplatnění, například jako rozpouštědla, maziva, nebo součást tiskařských barev. Často se také přidávají do kosmetiky, píše dále web.

iZdroj fotografie: Pixabay
Bolesti břicha

Pokud se totiž minerální oleje dostávají do lidského organismu v nepřípustných dávkách pravidelně, mohou způsobit poškození jater, lymfatických uzlin, imunitního systému nebo rakovinné změny. Vzhledem k přísnému dozoru bývá naštěstí přítomnost minerálních olejů v potravinách včas odhalena, píše web Bezpečnost potravin. Obvykle se dále podle webu jedná o tak nepatrná množství, že skutečné riziko nehrozí. Takto kontaminované potraviny jsou ovšem nevhodné ke konzumaci.

Diskuze Vstoupit do diskuze
137 lidí právě čte
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články