Restauracím a hospodám se zdražování nevyplatilo: Češi do nich chodí, ale odmítají utrácet a hledají způsoby, jak ušetřit

Vyšší náklady na život nutí většinu lidí hledat způsoby, jak ušetřit. Konzumace v restauracích je jednou z oblastí, na kterou se někteří zaměřují.

i Zdroj fotografie:
                   

Zdražuje se všechno, ale potraviny výrazně, což se projevuje i na cenách v restauracích. Web Deník připomíná, že na konci loňského roku obor gastronomie hlásil 26procentní navýšení cen. Není překvapivé, že se to citelně odráží nejen na návštěvnosti restaurací, ale také na chování zákazníků při jejich návštěvě. Každý úsporu řeší jinak. Někdo vynechá pití k jídlu, další se podělí o svou porci s ostatními, uvádí web Deník. ,,Já si beru jídlo s sebou. Mám ho pak na dva dny. V restautaci jsem jedl naposledy před rokem,“ říká Petr Krátký Událostem247.

Jedno jídlo na celý den

Je toho dost. Půlku si dám k obědu a druhou k večeři,“ uvedla pro web Deník návštěvnice hradeckého Hostince u Dvořáků. Porce znojemské hovězí pečeně s rýži má standardních 150 gramů, cena je ale pro některé příliš vysoká, a to 170 korun. Lidé se proto začínají o jídlo dělit. „Je to hlavně u těch klasických tataráků. Ale i u pártyboxů či masových a sýrových prkýnek. Ty sice vyjdou dráž, ale když si to pak celá parta rozpočítá, dostane se na cenu, která je mnohdy nižší než klasické meníčko,“ uvedla pro Deník provozní restaurace Šalanda Jitka Podzimková.

Trend sdílení jídla je například zcela běžný ve Spojených státech, a to i přestože Američané patří k největším plýtvačům jídla na světě. V restauracích je nicméně běžné, že si čtyřčlenná rodina objedná tři porce a požádá o čtyři příbory. I čeští restauratéři si zřejmě budou muset na nové praktiky zvyknout a jít tomu naproti, jak upozornil pro web Deník člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků a Luboš Kastner, který je garantem projektu Moje restaurace.

Budoucnost je jasná

„Při sharování by si lidé objednali daleko více jídla. Já jsem velký příznivec tohoto trendu a v mých restauracích s tím slavíme úspěch,“ vysvětlil pro web Deník Kastner. Pokud si budou chtít gastro podniky své zákazníky udržet, zřejmě nic jiného, než přizpůsobení se nové době jim nezbude. Jak vyplývá z ankety webu Deník, stále více lidí si odpírá jídlo v restauracích. Téměř třetina lidí přestala chodit do gastro podniků úplně, čtvrtina to omezila. Jen 15 procent se v dnešní době v návštěvách restaurací neomezuje.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Některé restaurce si účtují dokonce i za příbor a talíř

Šest procent dotázaných v anketě webu Deník dokonce přiznalo, že chodí častěji na jídlo ven, ale nechá v restauracích méně peněz. Někteří lidé si pečlivě plánují, ve kterých dnech zajdou na oběd do restaurace a kdy si raději uvaří sami. Domácí příprava jídla může znamenat výraznou úsporu pro rodinný rozpočet. Tento trend potvrzují i výsledky analýzy firmy Sodexo, podle kterých zákazníci využívající benefitní karty více utrácí v obchodech s potravinami než v restauracích, informuje web Kupi.

Dělíte se o jídlo v restauraci i vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články