Sekaná za 25 korun, smažák za 89: V obchodních řetězcích se dá plnohodnotně najíst za pakatel

Zajít si na jídlo do restaurace je dnes kvůli jeho vysoké ceně pro spoustu Čechů nepřijatelné. Přesto zůstává možnost, jak si levně pochutnat na jídle mimo domov.

i Zdroj fotografie: abcMedia
                   

Zdražování neúprosně dopadá na všechna odvětví a restaurace nejsou žádnou výjimkou. Meziročně se v nich ceny jídel zvedly o desítky korun, píše server Deník. Polední menu dnes v řadě restaurací stojí kolem 200 korun. I proto jsou ceny v kantýnách obchodního řetězce Globus jako z jiného světa. Události247 již loni v listopadu upozorňovaly, že se těmto jídelnám výrazné zdražení vyhnulo a mnoho jídel je zde možné pořídit do 100 korun. Někteří této možnosti levného stravování využívají pravidelně.

Plnohodnotné jídlo do stovky

I s nápojem se vejdeme většinou do 250 korun, za což bychom v normální restauraci ani při poledním menu dva obědy určitě nepořídili. Jinak se mimo domov nestravujeme a každý den vaříme,“ uvedla na konci loňského roku pro Události247 Miloslava Bučková z Brna, která s manželem do Globusu na nákupy a následný oběd jezdí pravidelně. Ani s odstupem několika měsíců se v Globusu nic nezměnilo a nadále se zde dá plnohodnotně najíst za pakatel.

iZdroj fotografie: abcMedia
Globus nabízí nejen jednoduchá jídla do ruky, ale také obědová menu včetně vegetariánských možností

V nedělním menu v prodejně na Zličíně je například v nabídce Smažený sýr eidam s vařenými brambory za pouhých 89 korun. Radost budou mít i milovníci polévek. Brokolicový krém i boršč zde stojí 32 korun. Levně si lze pochutnat také na jídle s sebou. Například sekaná v housce přijde zájemce na 25 korun. Jde přitom o částku, za kterou je aktuálně velmi těžké pořídit v obchodě jakékoli plnohodnotné jídlo. Globus tedy evidentně nabízí lidem teplé jídlo jen s minimální marží.

Oběd za 30 korun z přebytků

V dnešní době zdražování je levné jídlo v obchodním řetězci příjemný bonus, který mohou lidé při nakupování využít. Teplé pokrmy za přijatelné ceny přitom nabízí nejen v Globusu. Podobnou cestou se vydal také supermarket Albert. Web Vitalia loni na podzim informoval, že v pražských Nových Butovicích byla otevřena kantýna, kde každý den vaří z potravinových přebytků prodejen. Jde o závodní jídelnu, která nabízí jídla za 30 korun. Aktuálně je však služba k dispozici pouze pro zaměstnance a tak lidé, kteří v Albertu nepracují, mají zatím smůlu.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Albert se snaží dlouhodobě činit kroky proti plýtvání, loni otevřel i první zero waste prodejnu

Mezi nejoblíbenější jídla kantýny patří řízek a sekaná. Za 30 korun je ale možné pořídit také kuře na paprice, uvádí Vitalia. V budoucnu pak není vyloučena ani možnost, že si na levných pokrmech začne pochutnávat i veřejnost. Novobutovická kantýna je totiž pouze pilotní projekt. „Všechno je to motivováno naší dlouhodobou snahou neplýtvat. V případě kantýny jsme zašli zatím nejdál. Díky ní se spotřebuje i zboží na konci expirace, jaké nelze ani darovat, protože by nebylo možné je převážet,“ uvedl loni pro Události247 mluvčí Albertu Jiří Mareček.

Diskuze Vstoupit do diskuze
68 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články