Obědy za 30 korun? V kantýně řetězce Albert jdou jídla na dračku

V době vysokých cen potravin přišel pražský Albert se svým nápadem na využití neprodaných přebytků.

i Zdroj fotografie: Albert ČR
                   

S novinkou přišel obchodní řetězec Albert, informuje Vitalia. V kantýně hypermarketu v Nových Butovicích se zaměstnanci naobědvají za 30 korun. A to díky tomu, že zde kuchař vaří z přebytků. Tedy z potravin, které se neprodají, putovaly by do Potravinové banky nebo, v případě zkázy, končily v odpadu, informuje Vitalia. Místo toho z nich uvaří obědy pro své zaměstnance.

Jen poslední třešnička na dortu

Jde vlastně o jakousi závodní jídelnu, pokračuje Vitalia. Od jiných se liší hlavně tím, že vaří z potravinových přebytků z obchodu. Zprovoznili ji letos v létě nad zdejší prodejnou a jídla z ní jdou na dračku, dodává web Vitalia. Jedna porce i s polévkou vyjde na pár desetikorun. Mluvčí řetězce Albert Jiří Mareček Událostem247 řekl, že kantýna má být třešničkou na dortu v jejich ekologickém snažení.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Denní menu nabízí i vegetariánskou stravu

Neprodané potraviny se kvůli vyvařování do butovické prodejny svážejí i z několika dalších hypermarketů, zdůrazňuje dále Mareček. Sama butovická provozovna dostatek zbytků nevyprodukuje. „Všechno je to motivováno naší dlouhodobou snahou neplýtvat. V případě kantýny jsme zašli zatím nejdál. Díky ní se spotřebuje i zboží na konci expirace ,jaké nelze ani darovat, protože by nebylo možné je převážet.“

Řízek i vegetariánské jídlo „za hubičku“

Albert považuje novobutovickou kantýnu za svůj pilotní projekt. Až po vyzkoušení budou podle Marečka uvažovat o nějaké formě rozšíření nabídky i pro veřejnost. Vybavení kuchyně se pohybuje v řádu jednotek milionů korun. „Návratnost by pak byla hodně dlouhá,“ sdělil Mareček Událostem247. Dodal, že řetězec rovněž sponzoruje potravinové banky „Dali jsme jim jednotky milionů. Za ty si pořídily nejen kuchyně ale i zařízení na sušení ovoce, výrobu džemu.“

iZdroj fotografie: Depositphotos
Řízek bych mohl servírovat třeba každý den, říká kuchař

Mezi nejoblíbenější jídla Albert Kantýny patří jednoznačně řízek a sekaná, uzavírá Vitalia. Zdejší strávníci si pochvalují také kuře na paprice nebo zapečené brambory, ať už s masem, nebo zeleninou. Poradit si zdejší kuchař Stanislav Vaněček ale musí i bez masa, připomíná Vitalia. Ze tří nabízených jídel se snaží mít vždy jedno jídlo vegetariánské. Největší chválu na bezmasé jídlo sklízí za zeleninu na kari s rýží. Denně připraví zhruba 150 porcí, dodává Vitalia.

Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články