Výběr masa není dobré podceňovat. Několik tipů může zachránit zdraví

Základem při výběru kvalitního masa je jeho čerstvost. Ne vždy je možné ji kvůli trikům prodejců poznat na první pohled.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Maso je pro většinu lidí základní ingrediencí pro přípravu jídla. Kuřecí, hovězí či vepřové je na stolech Čechů denně. Kvůli zdražování se mnoho lidí snaží ušetřit a nakupuje maso za co nejnižší částku. Takový postup se ale nemusí vyplatit, protože při zakoupení špatného masa hrozí i přiotrávení. Zkažené maso přitom není nutné poznat na první pohled. Jak popisuje server Zachraň jídlo, u hovězího masa je rozhodující faktor zápach. Jakmile je nepříjemný, je lepší dát o takové koupě ruce pryč.

Barva není rozhodující

Ne vždy je to ale možné zjistit dopředu, protože často je maso vakuově balené, a tak zápach není odhalitelný před nákupem. Naopak barvu je možné zjistit vždy. Ta ale zase tak rozhodující není. I změna zbarvení nemusí znamenat, že je nutné maso vyhodit. Tmavší odstín může mít například maso ze starších zvířat, protože se s postupem věku zvyšuje hladina myoglobinu, tedy proteinu, který je zodpovědný za červenou barvu masa, píše web Zachraň jídlo. Lidé se tak nemusí bát ani šedého či hnědého zbarvení.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vybrat to správné balené maso bývá velký problém

To může hovězí maso mít například kvůli nedostatku kyslíku v obalu. Jeho dostatek po vybalení může vzhled masa upravit zpět do pěknější barvy. Naopak oslizlé maso má být tím výstražným znamením, že něco není v pořádku. A to platí u všech druhů masa. U vepřového je navíc dobré, aby mělo tmavě růžovou barvu, jak připomíná web Vitalia. Zbarvení je důležité také u rybího masa. Vliv na něj má podle odborníků potrava a prostředí, ve kterém ryba žila.

Pozor na triky

Z barvy masa poznáme, z jak intenzivního chovu ryba je, a tím i kvalitu masa. Obecně extenzivní a volné chovy mají maso více zbarvené,“ uvedl majitel rybářství Josef Kolář pro web Vitalia. Například losos z volného chovu by tak měl mít přirozeně tmavou barvu. Stejné pravidlo platí i u kaprů. Důležité je ale upozornit, že prodejci masa si jsou dobře vědomi, že správná barva prodává. I proto mají často nebalené maso na prodejních pultech osvětlené červeným až nafialovělým osvětlením, připomíná web Vitalia.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Losos z volného chovu by měl mít přirozeně tmavou barvu. Stejné pravidlo platí i u kaprů.

Proto je dobré si nechat maso před nákupem ukázat i po vytažení z pultu. Dobrým způsobem, jak rozpoznat čerstvé a dobré maso je pak test prstem. Stačí zatlačit na pár vteřin konečky prstů a poté sledovat, co se bude dít. Pokud se maso vrátí do původního stavu, je dostatečně čerstvé a připraveno k vaření. V opačném případě je dobré takový kus raději nekoupit a vybrat jiné maso. Tímto jednoduchým trikem je tak možné předcházet problémům i při nákupu masa ve slevách.

Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články