Pozor na tohle oblíbené maso z Tesca. Prodávalo se po kilech, přičemž jediné sousto způsobí závažné zdravotní potíže

Maso je zdrojem bílkovin a zejména sportovci ho ve své stravě potřebují, ale ne vždy je našemu zdraví prospěšné.

i Zdroj fotografie: Icewhiz/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Nákazy z jídla jsou vždy nepříjemné. Mezi nejznámější původce zdravotních problémů patří bakterie salmonela, která se vyskytuje především v mase. Víte od nás, že tato bakterie způsobuje známé onemocnění salmonelóza. Jejím typickým projevem je nevolnost doprovázená intenzivním průjmem.

Pozor na maso z Polska

Velmi často bývá infikované maso dovezeno z Polska. Až se tedy vydáte do prodejny potravin na nákup masa, raději si pořádně zkontrolujte zemi jeho původu. Možná si ještě pamatujete kauzu z roku 2019, kdy se z Polska dostalo na český trh asi 300 kilogramů hovězího masa, které obsahovalo bakterie salmonely. Podle Evropské komise tehdy takto bylo zasaženo nejméně 14 zemí. Psal o tom web Český rozhlas.

Máte doma tohle maso? Hned se ho zbavte, kvůli nebezpečí muselo být okamžitě staženo z prodeje

iZdroj fotografie: Dezidor/ Creative Commons / CC-BY-SA
Pokud máte podezření na to, že je maso závadné, raději ho nejezte

Před nedávnem se závadné maso z Polska objevilo v prodeji opět. V mletém mase, které prodávali v obchodním řetězci Tesco, našla Státní zemědělská a potravinářská inspekce bakterie salmonely. Vzhledem k datu spotřeby do 20. října už maso sice v prodeji není, ale lidé by ho mohli mít třeba ještě doma v mrazáku. Proto si ho doma raději pořádně zkontrolujte. Inspekce o tom informuje na svém webu Potraviny na pranýři.

Bakterie nezničí ani skladování v mrazáku

Jde o mix různých druhů masa. Vzorek odebrali inspektoři v prodejně v Tachově. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv, a proto je nutné, pokud takové maso máte v mrazničce, ho okamžitě vyhodit do koše a o jeho konzumaci vůbec neuvažovat. Bakterie salmonely by podle informací na webu Státní veterinární správy měla ničit teplota 60 stupňů Celsia a vyšší.

Albert, Tesco a Košík: Nakoupili jste v zmíněných obchodech maso? Musíte ho okamžitě vyhodit, je velmi nebezpečné

iZdroj fotografie: Bhaskaranaidu/ Creative Commons / CC-BY-SA
Salmonela se nejčastěji vyskytuje v kuřecím mase

Salmonelóza se obvykle u člověka projevuje jako akutní gastroenteritida nebo enterokolitida z potravin. Má inkubační dobu 12 hodin až 5 dnů, nejčastěji 24 až 48 hodin. Charakteristické jsou průjmy s velkou frekvencí stolic, ale bez přítomnosti krve. Někdy se objevuje i zvracení a téměř vždy je přítomna horečka. U malých dětí, starších a oslabených osob hrozí salmonelová sepse, která může být smrtelná. 

Koupili jste si někdy závadné maso?

Diskuze Vstoupit do diskuze
119 lidí právě čte
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články