Ředitelé škol budou mít nové pravomoce. Vláda schválila návrh ministra Gazdíka

Šéf resortu školství Petr Gazdík přišel s návrhem zákona, který by odlehčil ředitelům v dobách epidemie.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Mimořádné ředitelské volno či distanční výuka až na deset dní. Takové jsou nové pravomoci ředitelů škol v případech velkého výskytu covidu-19 mezi učiteli dané školy. Podle Českých novin návrh ministra školství Petra Gazdíka (STAN) schválila vláda ve středu. Zákon vláda ještě příští týden projedná ve stavu legislativní nouze, aby mohl co nejdříve platit.

Nový zákon

„Návrh zákona nepředstavuje automaticky dopady na státní rozpočet,“ zní z návrhu resortu. Nárok na ošetřovné by měli mít rodiče dětí do deseti let, a to jak při výuce na dálku, tak i při mimořádném ředitelském volnu. Zákon by podle Gazdíka neměl platit pouze pro současnou situaci ve spojitosti s nakaženými. „Je to obecný zákon, který může být v budoucnu uplatněn kdykoli, když bude vyhlášena pandemická pohotovost a ředitelé usoudí, že situace nastala,“ uvedl ministr.

Ačkoliv je podle odborníka na vzdělání Bohumila Kartouse tento zákon užitečný, nepřijde mu nějak zásadní. Tento zákon má možná význam do budoucna, pokud se vyskytne podobná situace, jako během vln pandemie v minulosti,“ sdělil Kartous Událostem247.

Školský zákon doteď umožňuje ředitelům vyhlásit pět volných dnů za rok. To ale jen ze závažných důvodů, například organizačních či technických. Většina ředitelů však podle ministerstva školství tento počet dnů, v tomto školním roce již vyčerpala. Podle Gazdíka by měl tento zákon pomoci ředitelům řešit situace, kdy se v karanténě ocitne větší počet pedagogů, uvedl Český rozhlas.

Vzdálená výuka kvůli covidu

Na dálkové vzdělávání by škola měla mít možnost dočasně přejít po dohodě s vyučujícími, pokud by kvůli výpadku většího počtu pedagogů nešlo učit prezenčně. Možnost vyhlásit mimořádné ředitelské volno by se týkalo základních, středních, vyšších odborných, základních uměleckých a jazykových škol. Pro mateřské školy platí pouze návrh mimořádného ředitelského volna.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Online výuka

Pro žáky by měla být účast na mimořádné distanční výuce povinná s výjimkou základních uměleckých a jazykových škol. Mimořádné volno i vzdálenou výuku by navíc ředitelé mohli vyhlašovat pouze pro jednotlivá pracoviště školy. V takovém případě by se měl počet dnů vztahovat ke každé části školy zvlášť.

Diskuze Vstoupit do diskuze
56 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články