Právě zima je obdobím, kdy je naše obranyschopnost nejvíce ohrožená. Chlad, nedostatek vitamínu D ze sluníčka, a pro mnohé i omezení pravidelných sportovních aktivit venku. To jsou všechno výzvy s kterými si naše tělo a imunitní systém musí poradit. Více než kdy jindy je tak důležité pravidelně doplňovat vitamíny. Mnoho z nás však tápe, jak tyto důležité látky doplňovat tak, aby to bylo nejen efektivní, ale také chutné. Přinášíme proto několik tipů, jak toho dosáhnout.
Ovoce a zelenina jako základ
Čerstvé ovoce a zelenina jsou skvělým zdrojem vitamínů a zároveň lahodným doplňkem jídelníčku. I přesto, že ne všem je tento typ potravin po chuti, při správně zvolené přípravě zachutná opravdu každému, i těm nejmenším.
- Citrusy: Pomeranče, mandarinky a grapefruity jsou bohaté na vitamín C významně posilující imunitu. Kokos naopak doplní vitamín B dodávající energii a bojující proti únavě.
- Kořenová zelenina: Mrkev, dýně a sladké brambory obsahují vitamín A podporující zase naše zdraví sliznic.
Připravte si do práce do krabičky nějakou ovocnou nebo zeleninovou krabičku, naservírujte na stůl ovocný salát, zeleninový krém anebo třeba zeleninové hranolky. Strouhaný kokos pak přidejte do ovesné kaše nebo smoothie.
Teplé nápoje plné vitamínů
A teď nemyslíme ty, které koupíte v lékárně na chřipku. Ale naopak ty, jimiž byste měli chřipce předejít. Připravíte si je doma sami, jednoduše a za pomoci pouze pár surovin.
- Šípkový čaj: Bohatý na vitamín C a navíc s příjemnou lehce kyselou chutí.
- Zázvorový čaj s citronem: Podpoří obranyschopnost a zahřeje. Jenom pozor ať tam nenecháte zázvor louhovat moc dlouho. Mohli byste si podráždit žaludek.
Pro lepší chuť případně můžete do čaje přidat med anebo trochu skořice.
Vitamíny v ořeších a semínkách
Vitamín E a zejména zdravé tuky, to jsou hlavní benefity konzumace ořechů a zdravých semínek. Navíc napomáhají vstřebávání dalších vitamínů.
- Mandle, vlašské ořechy: Ideální jako svačina nebo jako přísada do pečiva ve formě mouky.
- Chia semínka: Přidejte je do jogurtu nebo kaše.
Chcete-li v dětech vybudovat návyk pro konzumaci těchto zdravých potravin, zkuste připravit omácí müsli tyčinky nebo chutnou granolu.
Fermentované potraviny
Fermentované produkty nejen dodávají vitamíny, ale také podporují zdraví střevní mikroflóry.
- Kysané zelí: Bohaté na vitamín C a probiotika.
- Kefír a jogurty: Obsahují vitamíny skupiny B a podporují trávení.
Fermentované potraviny mohou sloužit jako skvělé příloha ke slaným jídlům a dokáží je zajímavě obohatit. Kefír je zase skvělý například s čerstvě uvařenými brambory, cibulkou a tvarohem.
Ryby a mořské plody
Ryby jsou zdrojem vitamínu D, který v zimě často chybí. Mnoho lidí by možná oponovalo, že ryby jsou sice zdravé ale velmi drahé. V našich obchodech ale existují i takové, které si může dovolit skoro každý.
- Losos, makrela, sardinky: Dodávají vitamín D a omega-3 mastné kyseliny.
Můžete je udělat v troubě, na pánvi, grilu nebo jako rybí pomazánku.
Strava je samozřejmě základ, ale není to jenom o ní. Vše musí jít ruku v ruce se zdravým životním stylem. Pro imunitu je bez debat nutné dopřávat tělu i dostatek kvalitního spánku a také pravidelný pohyb, tak, jak jsme již akcentovali na začátku.