1000 Kč navíc k důchodu každý měsíc: Od 1. ledna 2024 mají na peníze nárok tito Češi. Týká se to i vás?

I když se letos důchody zvedají jen o 360 korun, existuje jedna skupina lidí, kteří si přilepší mnohem více.

i Zdroj fotografie: Daniel Procházka pro Události247
                   

Důchodci byli v posledních letech zvyklí, že jim stát přidával docela velké peníze. To se však změnilo s letoškem, protože v rámci valorizace si každý přilepší jen o 360 korun, jak jsme na Událostech247 informovali už dříve. Za 10 let se má důchod zvednout zhruba o 10 tisíc korun. Starobní, invalidní nebo pozůstalostní důchod aktuálně pobírá přes 2,8 milionu lidí.

Můžete si spořit sami, radí stát

Psali jsme také o tom, že nová vládní opatření upraví výši nově vyměřovaných budoucích důchodů v letech 2026–2035. Od roku 2026 až do roku 2035 se bude postupně snižovat zápočet osobního vyměřovacího základu, a to na 90 procent pro důchody přiznávané v roce 2035 a později. Poradili jsme také, že senioři, kteří by chtěli mít ještě víc peněz, mohou začít využívat takzvaný Dlouhodobý investiční produkt.

Provalilo se, jak mohou čeští senioři pobírat pohádkový důchod. Šanci, kterou dostanou už 1. ledna 2024 nesmí promeškat

Tento produkt přinesl od 1. ledna roku 2024 nové možnosti pro efektivní penzijní spoření. S daňovou podporou státu a příspěvky od zaměstnavatele lidem umožní si na důchod spořit podle vlastního výběru napřímo, například do konkrétních akcií, dluhopisů, fondů nebo ETF. V rámci DIP je navíc možné pro penzijní spoření využít daňové zvýhodnění i pro DIP spořící účty nebo termínované vklady.  Pod DIP spadají jen státem regulované produkty, tedy akcie obchodované na vyspělých trzích nebo například podílové listy.

Někteří lidé dostanou k důchodu i více, než tisícovku

Základní výměra důchodů pro rok 2024 je stanovena na 4400 korun měsíčně. Procentní výměra naopak zůstává beze změny, připomíná web Seznam Zprávy. Změna probíhá automaticky a není tedy potřeba o peníze nikde složitě žádat. Kdo si však v tomto roce o dost polepší, jsou senioři, kteří v lednu 2024 dosáhli věku 85 let. Všem těmto lidem je totiž od tohoto data navýšena procentní výměra o 1000 korun. 

iZdroj fotografie: Jiří Klimenský pro Události247
Důchodci v Česku dostali letos plošně přidáno 360 korun

To je pěkné, že ti starší dostávají tisícovku navíc, ale přijde mi to spíš tak, že stát počítá s tím, že se tolika let dožije jen málokdo z nás,“ řekla k tomu Událostem247 paní Evženie z Hodonína. Někteří senioři by mohli dostat přidáno ještě víc, ale tato skupina už moc početná není. Jak psal už dříve web Naše důchody, seniorovi, který dosáhl 100 let věku, se důchod zvyšuje o 2000 korun. „Tak to už je opravdu téměř výsměch, kdo se takového věku dnes dožije,“ dodává paní Evženie.

Co si o podobném navýšení myslíte vy? Napište nám váš názor dolů do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
88 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články