Dochází jedna z nejdůležitějších potravin. Její cena bude brzy astronomická. Kdo si včas neudělá zásoby, ten zapláče

Zdražování potravin v Česku pokračuje i letos. Aktuálně hrozí zejména u suroviny, na kterou mnozí Češi nedají dopustit.

i Zdroj fotografie: VSchagow/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Upozorňujeme čtenáře, že následující text a komentář je publicistickým článkem, který obsahuje soukromý názor autora.

Celoplošné zdražování potravin je tu s námi už docela dlouho. Ač neradi, mnozí Češi si holt zvykli, že klidně i z měsíce na měsíc se cenovky mění a jim nezbyde nic jiného, než se s tím smířit. U některých produktů se ale jedná skutečně o gigantické zdražení. Příkladem je pro mnohé Čechy jedna z nejdůležitějších potravin, kterou je vepřové maso. Podle odhadů se zdá, že jeho cena bude letos astronomická a kdo si do mrazáku včas neudělá zásoby, ten nejspíš zapláče.

Co za zdražením těchto potravin stojí?

O zvyšování cen vepřového masa a uzenin psaly Události247 již před koncem loňského roku. Co je ale horší, podle expertů bude růst cen nadále pokračovat, jak psal web CNN Prima News. Kromě jiného za tím stojí především nedostatek prasat. Například v Česku klesl počet chovaných prasat mezi lety 2022 až 2000 více než o polovinu, konkrétně o 2,26 milionu kusů, vyplývá z webu CNN Prima News.

iZdroj fotografie: Presixlla MOON / Creative Commons / CC BY
Vepřové maso je nedostatkové nejen v Česku

Problém se však bohužel týká celé Evropy. „Po covidu se řada chovů zavřela nebo omezila provoz, třeba Španělsko, Německo. Je problém s krmnými směsmi, které se dovážely z Ukrajiny, a není čím krmit. Je velká poptávka a malá nabídka, vepřové bude dál zdražovat,“ uvedla již na konci loňského léta pro web Deník prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Kvůli těmto faktorům vepřové maso na trhu dochází a logicky zdražuje.

Jak na zdražení vyzrát?

Ačkoli výše popsaná fakta se asi jen tak nezmění, přesto mají lidé několik možností, jak na nákupu těchto potravin ušetřit. Jednou z cest může být vychytávat si akční slevy a maso nakoupit za výhodné ceny. Následně si lidé mohou takto udělané zásoby uchovat na pozdější použití zmrazením. Jak píše web TopRecepty, vepřové maso lze v mrazáku uchovat až 8 měsíců. „Maso umyjte, pečlivě osušte a vložte do čistého mikrotenového sáčku a zkontrolujte, zda je dokonale zabalené, aby se nevysušilo,“ radí web TopRecepty.

Maso, mouka a máslo i s 60% slevou: Okamžitě vyrazte do těchto obchodů, ušetříte

Další možností pak je jednoduše jezdit na nákupy těchto potravin tam, kde jsou nejlevnější. Aktuálně mohou Češi výhodné ceny najít například v sousedním Polsku. Jak nedávno psaly Události247, například maso zde lze pořídit i o více než 100 procent levněji než v Česku. A to už se opravdu vyplatí.

Jak často konzumujete vepřové maso vy? Napište nám do komentářů pod článkem

Diskuze Vstoupit do diskuze
103 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články