O tom, jak se Evropská unie snaží bojovat za ekologii a vymýšlí nejrůznější opatření, na Událostech247 informujeme pravidelně.
Ne vždy se však tyto návrhy setkávají u veřejnosti s pochopením. Psali jsme třeba o tom, že od roku 2030 bychom mohli přijít například o jednorázové obaly na ovoce a zeleninu vážící méně něž 1,5 kilogramu. Snahou je omezit množství plastů. Ze stejného důvodu by se měly přestat vyrábět také kávové kapsle.
To už tady jednou bylo
Většině zákazníků restaurací se líbilo, když mohli dostat kohoutkovou vodu ke své objednávce zdarma. I když to nenařizuje žádný zákon, byla to dobrá vůle restauratérů. Postupem času se však tato příjemná služba stala minulostí a většina restaurací si za džbánek vody účtuje několik desítek korun. Jak redakce Událostí247 zjistila například v jedné brněnské restauraci, půl litru vody, ovšem s mátou a citronem, stojí 39 korun.
Směrnice o pitné vodě říká, že členské státy mají podporovat nabídku kohoutkové vody zdarma nebo za nízký poplatek. Jde však o doporučení, nikoliv o nařízení. Voda již brzy však mohla být v restauracích úplně zadarmo. Vyplývá to z přijatého nařízení Evropské unie o obalech a obalových odpadech. Také cíl tohoto opatření je jasný: omezit produkci zbytečného, tedy plastového, obalu.
Voda zdarma již do dvou let
Jak uvádí schválená verze směrnice, členské státy by měly podnítit restaurace, jídelny, bary, kavárny a cateringové služby, aby svým zákazníkům nabízely kohoutkovou vodu, je-li k dispozici, a to zdarma nebo za nízký poplatek, v opakovaně použitelném nebo znovu plnitelném formátu. Podniky však z tohoto návrhu radost nemají a varují před další zbytečnou zátěží, která by mohla skončit i zdražováním.
Zákazníci mají zcela opačný názor a z nápadu, že bude kohoutková voda zdarma, nebo jen za pár korun, jsou nadšení. „Když si zajdu do restaurace na jídlo, dávám si vždycky vodu, nic slazeného nepiji. A nejradši mám právě vodu z kohoutku. Pokud tedy bude opět zdarma, budu velmi ráda,“ řekla Událostem247 paní Helena J. z Břeclavi. Vody zadarmo by se měli hosté v českých restauracích dočkat od roku 2027.
Co na to říkáte vy?


