Houbařská sezóna je v plném proudu: Poradíme, kde nasbírat nejvíc hub královské velikosti
Češi se konečně dočkali a opět mohou vzít košíky a vyrazit de lesů za svou tolik oblíbenou činností.

Obsah článku
Jak Události247 informovaly několikrát, vyplatí se vědět, jaké druhy sbírat můžeme a jaké naopak rozhodně ne. Pokud byste si totiž do košíku vložili některý z chráněných druhů, mohlo by se stát, že dostanete ne zrovna malou pokutu. Chráněný je například vzácný hřib královský, klouzek žlutavý nebo lanýž letní.
Existuje několik webů, které poradí s nejlepším místem pro sběr
Obecně platí, že houby začínají nejvíce růst přibližně deset dnů po vydatných deštích a následném teplém, nikoliv horkém, počasí. Pokud ale dlouho předtím nepršelo, může se tato doba prodloužit až na čtyři týdny. Češi výlety do lesa milují a rádi si od tam kromě hub odnášejí také lesní plody. Loni nasbírali přes 31 000 tun lesních plodů a hub, což je o 2190 tuny více než v roce 2023. Vyplývá to z tiskové zprávy Ministerstva zemědělství.

Oblasti, které jsou vhodné pro sběr hub, si lidé po celé republice mohou vyhledat díky databázi Českého mykologického ústavu. Informace o nálezech houbařů jsou k dispozici například na portálu Nahouby nebo na webových stránkách NaturAtlas. Nejvíce huby by v těchto dnech mělo růst v příhraničních a horských oblastech. Obecně se houby objevují v pásu od Liberce přes Prahu až po Vimperk a také v oblasti Bílých Karpat a Beskydech.
V lesích se objevuje nový druh houby
Pokud byste si vyrazili na houby třeba do sousedního Polska, možná tam narazíte na ne tolik známý druh. V tamních lesích se totiž v posledních letech šíří Hřib americký, který je známý také jako hřib štíhlotřenný a pochází ze Severní Ameriky. Poprvé byl nalezen v Evropě na pobřeží Baltského moře. Jak uvádí server ScienceDirect, od začátku 21. století se však začal velmi rychle rozšiřovat, a to z Litvy a Lotyšska.

Hřib americký poznáte podle tmavého vínového klobouku a zřetelně světlejšího stonku. Velmi často roste ve skupinách, což usnadňuje jeho nalezení. Tato houba je jedlá a obsah rtuti je u ní nižší než u mnoha populárních druhů. Díky své chuti je proto u houbařů velmi oblíbená. Až se tedy vydáte na houby kamkoliv, hlavně se dobře dívejte, co so košíku dáváte. Ať si tam nedopatřením nedáte buď jedovatou, nebo třeba chráněnou houbu a nemáte potom problémy.