Čerstvé maso se pozná podle toho, že má sytě růžovou nebo červenou barvu. Hnědé může znamenat, že není čerstvé.
V posledních letech to však bývá horší s jeho kvalitou. Například kuřecí patří mezi ta masa, ve kterých kontroly odhalují velmi často bakterii salmonellu. Nedávno jsme psali o kuřecím mletém masu, jehož konzumace mohla způsobit velké zdravotní potíže. Byla v něm totiž patogenní bakterie Salmonella Enteritidis, která může způsobit onemocnění salmonelózou.
Maso vybíráme především podle barvy
Vyvstává tudíž otázka, jak vlastně poznat, že je kupované maso v dobré kondici. Jak jsme se dočetli na webu pro bezpečnost potravin, kvalita masa a masných výrobků může být definována jako soubor vlastností, které dohromady určují, co na mase a masném výrobku oceňujeme, když ho nakupujeme, konzumujeme nebo vybíráme jako surovinu pro další zpracování.
Někdy se však stane, že si k masu, které je zabalené, čichnout nemůžeme. Snadno si pak domů doneseme třeba zapáchající a oslizlá kuřecí stehna, jak nedávno upozornila Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Spousta lidí při nákupu masa hledí především na to, aby mělo krásně červenou nebo růžovou barvu. Přesně po takovém výrobku většinou sáhnou jako první. Maso, které je nahnědlé, většinou v regálu necháme.
Hnědá barva nemusí být nutně závadná
Co však většina z nás neví, je to, že zabalené maso může mít kvůli nedostatku kyslíku šedou nebo hnědou barvu. Pokud byste viděli, že je po stranách trochu hnědé, nemusí to automaticky znamenat, že je zkažené. Velmi často se to stává u masa nakrájeného na plátky. V místech, kde se tyto plátky dotýkají, totiž může být lehce hnědé. Ke hnědnutí může docházet i tam, kde se maso dotýká krabičky.
Když takové maso doma vybalíte na talíř, pokud je v pořádku, asi po půl hodině opět zčervená. Nejlepší je však kupovat pultové nebo nebalené maso u řezníka. „Čerstvé maso by mělo být vždy červené. Kuřecí má světle růžovou barvu, vepřové růžovou a hovězí červenou. Tak se pozná, že je čerstvé,“ řekl Událostem247 řezník Jiří K. z Brna. Starší maso poznáte tak, že postupně na pultu hnědne a je to zároveň indicie, že nemusí být úplně čerstvé.
Jak vybíráte v obchodě maso?


