Jak v obchodě poznat to nejkvalitnější maso? Řezník odhalil jednoduchý trik, o kterém by měl vědět každý Čech

Čerstvé maso se pozná podle toho, že má sytě růžovou nebo červenou barvu. Hnědé může znamenat, že není čerstvé.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

V posledních letech to však bývá horší s jeho kvalitou. Například kuřecí patří mezi ta masa, ve kterých kontroly odhalují velmi často bakterii salmonellu. Nedávno jsme psali o kuřecím mletém masu, jehož konzumace mohla způsobit velké zdravotní potíže. Byla v něm totiž patogenní bakterie Salmonella Enteritidis, která může způsobit onemocnění salmonelózou.

Maso vybíráme především podle barvy

Vyvstává tudíž otázka, jak vlastně poznat, že je kupované maso v dobré kondici. Jak jsme se dočetli na webu pro bezpečnost potravin, kvalita masa a masných výrobků může být definována jako soubor vlastností, které dohromady určují, co na mase a masném výrobku oceňujeme, když ho nakupujeme, konzumujeme nebo vybíráme jako surovinu pro další zpracování. 

Přihlaste se k našemu newsletteru a mimo jiné získáte možnost účastnit se soutěže a mít přehled o dalších nabídkách našich partnerů. Soutěž je pouze pro aktivní odběratele novinek.

Do Česka se dostalo nebezpečné maso z Ukrajiny. Pokud jste si ho zakoupili, co nejdříve se ho zbavte

iZdroj fotografie: SZPI
O oslizlé a zapáchající maso nemá přirozeně zájem žádný zákazník

Někdy se však stane, že si k masu, které je zabalené, čichnout nemůžeme. Snadno si pak domů doneseme třeba zapáchající a oslizlá kuřecí stehna, jak nedávno upozornila Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Spousta lidí při nákupu masa hledí především na to, aby mělo krásně červenou nebo růžovou barvu. Přesně po takovém výrobku většinou sáhnou jako první. Maso, které je nahnědlé, většinou v regálu necháme.

Hnědá barva nemusí být nutně závadná

Co však většina z nás neví, je to, že zabalené maso může mít kvůli nedostatku kyslíku šedou nebo hnědou barvu. Pokud byste viděli, že je po stranách trochu hnědé, nemusí to automaticky znamenat, že je zkažené. Velmi často se to stává u masa nakrájeného na plátky. V místech, kde se tyto plátky dotýkají, totiž může být lehce hnědé. Ke hnědnutí může docházet i tam, kde se maso dotýká krabičky.

Albert v Brně prodával zákazníkům zkažené kuřecí maso

iZdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
Kvalitní maso se dá poznat ještě v obchodě

Když takové maso doma vybalíte na talíř, pokud je v pořádku, asi po půl hodině opět zčervená. Nejlepší je však kupovat pultové nebo nebalené maso u řezníka. „Čerstvé maso by mělo být vždy červené. Kuřecí má světle růžovou barvu, vepřové růžovou a hovězí červenou. Tak se pozná, že je čerstvé,“ řekl Událostem247 řezník Jiří K. z Brna. Starší maso poznáte tak, že postupně na pultu hnědne a je to zároveň indicie, že nemusí být úplně čerstvé.

Jak vybíráte v obchodě maso?

Diskuze Vstoupit do diskuze
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články