Je rozhodnuto. Tyto chleby si už v obchodech nikdy nekoupíte, supermarkety dostaly s jejich prodejem zákaz

Věděli jste o tom, že prodej chleba podléhá několika normám a nařízením? Pokud je supermarket nesplní, nesmí vám chleba prodat.

i Zdroj fotografie: abcMedia
                   

Chleba je základní potravinou, kterou koupíte úplně kdekoliv. Ať už jdete do jakéhokoliv obchodu s potravinami, vždy tam najdete sekci s pečivem a v ní i chleba, který si následně odnesete domů. Věděli jste však, že existuje chleba, který vám v supermarketu nesmí prodat? Ano, skutečně. Jak již redakce Událostí247 zmiňovala, prodej pečiva se řídí zákony a nařízeními vlády, a v případě, že je pečivo v obchodě špatně označeno, nesmí vám být prodáno.

Chleba, který se nesmí prodávat

Možná jste o tom nevěděli, ale existuje hned několik vyhlášek a nařízení, které jasně popisují, jaké pečivo se smí a nesmí prodávat. Například v roce 2020 vznikla vyhláška č. 18/2020 Sb. o požadavcích na mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta. Jedná se o normy, které mají za cíl zajistit transparentnost, poctivé složení a jasné označování pečiva. Zkráceně – každý supermarket, který vám bude chtít prodat chleba, ho musí správně označit, musí zařídit jeho správné skladování a v první řadě si musí pohlídat i jeho složení.

Soutěž o pobyt v lázních s all-inclusive

Přihlaste se k našemu newsletteru a mimo jiné získáte možnost účastit se soutěže a mít přehled o dalších nabídkách našich partnerů. Soutěž je pouze pro aktivní odběratele novinek.

„Chleba za stovku? Může se to stát, doba levných potravin už je pryč,“ říká šéfka Potravinářské komory Večeřová

iZdroj fotografie: Matěj Baťha / Creative Commons / CC BY-SA
Prodej chleba má svá pravidla, které musí každý supermarket splňovat

Jasně, buďme realisté – kdo chodí do obchodu studovat cedulky u chlebů? Zřejmě nikdo. Většinou jen přijdeme k regálu s pečivem, podíváme se na název daného chleba, maximálně zjistíme, jestli je žitný nebo pšeničný, a víc nás nezajímá. Jenže supermarkety si na informace, které poskytují zákazníkům, musí dávat pozor. Nová legislativa přesně určuje, co se smí označovat jako chléb a co už nikoliv. Výrobci musí jasně deklarovat, z jakých surovin je výrobek složen, jaký je jeho druh, jak byl zpracován a jaká je jeho minimální trvanlivost.

Jak redakce Událostí247 zjistila, název chleba, respektive jeho označení, podléhá mnoha pravidlům. V první řadě, aby mohl být chleba označen za pšeničný, musí obsahovat minimálně 90 % pšeničné mouky. Kdyby obsahoval byť jen o procento méně, pak ho supermarket nesmí za pšeničný chléb vydávat. A pozor, v případě, že je skutečně špatně označen, nesmí vám ho ani prodat. Dokud nebude správně označen, neměl by se do regálu s pečivem ani dostat.

Jaká jsou pravidla

Velkým tématem je v poslední době především mražené pečivo. V případě, že bylo zmraženo a následně opět rozmraženo a dopečeno, musí být u něj napsáno, že se jedná o rozmrazený výrobek. Spotřebitel musí mít možnost se o původu výrobku dozvědět bez nutnosti ptát se personálu. Stejná pravidla platí pro všechno pečivo, nehledě na to, zda je či není balené.

Bude chleba jenom pro bohaté? Jeho cena trhá rekordy, spousta lidí ho bude muset oželet

iZdroj fotografie: Depositphotos
Špatně označený chleba by se neměl dostat k vám domů

U balených chlebů je povinné uvádět údaje přímo na obalu – včetně názvu výrobku, druhu chleba, složení, alergenů, hmotnosti, identifikace výrobce a data minimální trvanlivosti. U nebaleného pečiva musejí být stejné informace k dispozici přímo u prodejního místa, například na cedulce nebo cenovce. V případě, že tomu tak není, chléb by se za žádných okolností neměl dostat k vám domů.

Jaký je váš nejoblíbenější chleba?

Diskuze Vstoupit do diskuze
52 lidí právě čte
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články