Koupili jste si někdy maso v Albertu, Penny nebo Bille? Musíte ho okamžitě vyhodit. V opačném případě vám hrozí brutální malér

V poslední době se množí případy, kdy Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalí v prodejně zkažené zboží.

i Zdroj fotografie: SZPI
                   

V létě jsme na Událostech247 psali třeba o mraženém kuřecím z Ukrajiny, které Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila v provozovnách JIP východočeská v Českých Budějovicích a Harrachově. Závadné maso se v chlazené i mražené podobě nedávno prodávalo také v obchodním řetězci Makro. Jak jsme na Událostech247 informovali, obsahovalo bakterie, které vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu.

Pozor, až budete vařit kuřecí polévku

Zkažené maso našly kontroly před několika týdny také v dalších obchodních řetězcích. Pokud chodíte nakupovat do Billy, podívejte se, jestli nemáte doma v mrazáku hovězí krk – přední bez kosti z Kosteleckých uzenin. Výrobek byl v plastové vaničce. Kontrola zjistila, že povrch masa byl nazelenalý a potravina zapáchala po kažení. Šlo o šarži L 000910469872 s datem spotřeby do 22.11.2023. Zkažené bylo i hovězí přední s kostí, výsekové hovězí maso v plastové vaničce od stejného výrobce.

Nebezpečné kuřecí maso, které možná máte doma: Ve známém obchodním řetězci se prodávalo ve velkém. Teď vyplavala pravda na povrch

Šlo o šarži L 000910469862 s datem spotřeby 21.11.2023. Povrch masa byl nazelenalý a maso samotné zapáchalo. V pořádku nebyly ani kuřecí hřbety na polévku od výrobce Rabbit, které mohli koupit zákazníci v Albertu. Také toto maso zapáchalo po kažení. Jednalo se o šarži L: 422381954 s minimální trvanlivostí do 21.11.2023. Je tady možné, že lidé mohou mít i tento výrobek doma v mrazničce. V pořádku ani nebyly Vocílka kuřecí prsní řízky šarže L 3284 s datem spotřeby 20.10.2023. Obsahovaly totiž bakterie salmonely.

Kam máme tedy chodit nakupovat, ptá se zákaznice

Závadné maso však mohli koupit také zákazníci obchodního řetězce Penny. V Tišnově totiž kontroly odhalily hovězí přední kližku z uzenin v Příbrami, která zapáchala po kažení, měla oslizlý povrch a uvolněná šťáva vykazovala barevné změny. Datum spotřeby bylo do 17.11.2023. V kondici nebyla ani hovězí přední kližka od toho samého výrobce, s datem minimální trvanlivosti 16.11.2023. Také tento výrobek zapáchal po kažení a měl oslizlý povrch. 

iZdroj fotografie: Presixlla MOON / Creative Commons / CC BY
Pokud maso „mění“ barvy, není vhodné ke konzumaci

Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení. Při kontrole nebyly zjištěny nevyhovující teploty skladování uvedených potravin, ani neměly prošlé datum použitelnosti. Inspekce o všech těchto záchytech informovala na svém webu Potraviny na pranýři. „Když to tak slyším, to už se vlastně pomalu týká všech obchodních řetězců, to je pořád něco. Nakupuji v Kauflandu a tam zase myslím prodávali kachnu se salmonelou,“ řekla Událostem247 paní Martina ze Sokolnic.

Našli jste doma jeden z výše uvedených výrobků? Zanechte nám dole pod článkem komentář

Diskuze Vstoupit do diskuze
95 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články