Krev ve vajíčku: Smíte vejce sníst, nebo ho raději vyhodit? Přinášíme odpověď

Každý, kdo má rád vajíčka, se s tímto jevem nejspíš setkal. Ne všichni ale ví, proč vzniká a zda má na kvalitu vajec nějaký vliv.

i Zdroj fotografie: Ngesawaokoth/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Vejce patří mezi oblíbené potraviny Čechů. Redakce Událostí247 prostudovala data Českého statistického úřadu (ČSÚ) a zjistila, že ročně jich každý zkonzumuje několik stovek. Například v roce 2023 snědl každý Čech v průměru 237 kusů vajíček. Zároveň ale o této potravině panuje také řada mýtů. Jeden z nich se týká i červené tečky, která se uvnitř některých vajec může vyskytovat.

Vejce s červenou tečkou nejsou závadná

Každému se to asi někdy stalo. Rozklepl vejce a na něm byla malá červená skvrna krve. Tento jev, známý jako krevní bod, vyvolává u mnoha lidí obavy a nejistotu, zda je konzumace takového vajíčka bezpečná. Odpověď ale zní ano. Pokud vajíčko nezapáchá či nejeví jiné známky kažení, nic nebrání tomu ho sníst.

Přihlaste se k našemu newsletteru a mimo jiné získáte možnost účastit se soutěže a mít přehled o dalších nabídkách našich partnerů. Soutěž je pouze pro aktivní odběratele novinek.

Prodejci extrémně zdražili vejce, která jsou teď navíc až dvakrát menší. Teď už budou jen pro bohaté

iZdroj fotografie: Martin Dvořák pro Události247
Vajíčka se v kuchyni Čechů využívají hojně

Jak redakce Událostí247 zjistila na webu HealthLine, tato krevní skvrna vzniká přirozeně během procesu snášení vajíčka, kdy dojde k prasknutí drobné cévky ve vaječníku slepice. Reálně se však tento problém týká jen malého množství vajec prodávaných v obchodech. Prodejci totiž vajíčka filtrují během procesu prosvícení.  Vejce se prohlédnou pod silným světlem, aby se odhalily případné vady. A pokud je přítomna krevní skvrna, jsou obvykle odstraněna.

U hnědých vajec je skvrna častější

Obecně má vliv na četnost těchto krvavých skvrn řada faktorů, jako je třeba věk slepic, skladba jejich stravy nebo dědičnost, jak jsme zjistili z výsledků studie na webu ResearchGate. Zajímavým faktem také je, že frekvence výskytu této krvavé skvrny se výrazně liší u hnědých a bílých vajec. U těch hnědých se tento jev vyskytuje v 18 procentech případů, zatímco u těch bílých jen v 0,5 procenta případů.

Vajíčka se v českých obchodech už nebudou prodávat. Už se to blíží, tohle nebude jen tak

iZdroj fotografie: Daniel Procházka pro Události247
Ročně sní každý Čech v průměru stovky vajec

Je tak evidentní, že i když malá krvavá skvrna ve vajíčku může na mnohé působit odstrašujícím dojmem, vliv na jeho kvalitu, respektive bezpečnost konzumace by to mít nemělo. I přesto o tom ale mnoho lidí neví. Redakce Událostí247 proto vnímá jako důležité o těchto faktech informovat a případné mýty, jež s tím souvisí, vyvracet. Ostatně, byla by škoda zbytečně vyhazovat vejce, která jsou jinak v pořádku, jen kvůli malé červené tečce na žloutku.

Setkáváte se s tímto jevem u vajec často?

Diskuze Vstoupit do diskuze
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články