Každý, kdo má rád vajíčka, se s tímto jevem nejspíš setkal. Ne všichni ale ví, proč vzniká a zda má na kvalitu vajec nějaký vliv.
Vejce patří mezi oblíbené potraviny Čechů. Redakce Událostí247 prostudovala data Českého statistického úřadu (ČSÚ) a zjistila, že ročně jich každý zkonzumuje několik stovek. Například v roce 2023 snědl každý Čech v průměru 237 kusů vajíček. Zároveň ale o této potravině panuje také řada mýtů. Jeden z nich se týká i červené tečky, která se uvnitř některých vajec může vyskytovat.
Vejce s červenou tečkou nejsou závadná
Každému se to asi někdy stalo. Rozklepl vejce a na něm byla malá červená skvrna krve. Tento jev, známý jako krevní bod, vyvolává u mnoha lidí obavy a nejistotu, zda je konzumace takového vajíčka bezpečná. Odpověď ale zní ano. Pokud vajíčko nezapáchá či nejeví jiné známky kažení, nic nebrání tomu ho sníst.
Jak redakce Událostí247 zjistila na webu HealthLine, tato krevní skvrna vzniká přirozeně během procesu snášení vajíčka, kdy dojde k prasknutí drobné cévky ve vaječníku slepice. Reálně se však tento problém týká jen malého množství vajec prodávaných v obchodech. Prodejci totiž vajíčka filtrují během procesu prosvícení. Vejce se prohlédnou pod silným světlem, aby se odhalily případné vady. A pokud je přítomna krevní skvrna, jsou obvykle odstraněna.
U hnědých vajec je skvrna častější
Obecně má vliv na četnost těchto krvavých skvrn řada faktorů, jako je třeba věk slepic, skladba jejich stravy nebo dědičnost, jak jsme zjistili z výsledků studie na webu ResearchGate. Zajímavým faktem také je, že frekvence výskytu této krvavé skvrny se výrazně liší u hnědých a bílých vajec. U těch hnědých se tento jev vyskytuje v 18 procentech případů, zatímco u těch bílých jen v 0,5 procenta případů.
Je tak evidentní, že i když malá krvavá skvrna ve vajíčku může na mnohé působit odstrašujícím dojmem, vliv na jeho kvalitu, respektive bezpečnost konzumace by to mít nemělo. I přesto o tom ale mnoho lidí neví. Redakce Událostí247 proto vnímá jako důležité o těchto faktech informovat a případné mýty, jež s tím souvisí, vyvracet. Ostatně, byla by škoda zbytečně vyhazovat vejce, která jsou jinak v pořádku, jen kvůli malé červené tečce na žloutku.
Setkáváte se s tímto jevem u vajec často?


