Velký letní test špekáčků 2025: Která značka je ta nejlepší? Ty opravdu kvalitní pořídíte i za pár korun
Buřty a léto k sobě prostě neodmyslitelně patří. Jak však nenaletět a koupit takové, abyste si opravdu pochutnali?

Redakce Událostí247 vás pravidelně informuje o testech nejrůznějších výrobků a ty nejlepší vám potom doporučujeme. Nedávno jsme se například zaměřili na kečupy. Tím nejlépe hodnoceným se podle gurmánského průvodce Gault-Millau stal Felix bez přidaného cukru. Jeho cena se v Rakousku, odkud pochází, pohybuje okolo 8,02 euro za jeden kilogram.
Na co se při nákupu zaměřit
Pozornost si jistě zaslouží také špekáčky, které už nepatří zrovna k nejlevnějšímu zboží. Jak uvádí Český statistický úřad, cena hovězího a vepřového masa se v posledních měsících zvedá a společně s ní také cena špekáčků. Ne vždy však odpovídá kvalitě. Masný výrobek s názvem špekáček musí splňovat určité legislativní požadavky. Například minimální obsah masa 40 procent nebo maximální obsah tuku 45 procent, jak Události257 zjistily na webu dTest.

Pro špekáčky s označením „zaručená tradiční specialita“ jsou požadavky na složení specifikovány detailněji, takže v nich například musí být nejméně 6 procent čisté svalové bílkoviny. Při výběru je vždy důležité hledat název špekáček. Takový výrobek musí odpovídat potravinářské vyhlášce č. 69/2016 Sb., v platném znění. Pro výrobky s názvem buřt není předepsáno žádné závazné složení a mohou obsahovat například separát nebo drůbeží kůže. Maso ve špekáčcích může být hovězí, vepřové nebo telecí.
Za skvělou chuť si musíme připlatit
Pojďme se však podrobněji podívat na konkrétní výrobky. Hodnotil je web Arecenze. Celkové prvenství získaly Klouda Hovězí špekáčky, a to díky skvělé chuti a vysokému obsahu masa. Odpovídá tomu také cena, která je 380 korun za kilogram. Nejlepší poměr cena – kvalita mají špekáčky Pikok z Lidlu a Farmářské uzeniny. Kilogram stojí o dost méně, a i zde najdete dostačující podíl masa, a navíc si skvěle pochutnáte.

Redakce Arecenze hodnotila také třeba špekáčky Tesco se sýrem. Chuť nebyla špatná, ale víc než maso, byla cítit chuť sýru. Na konci pomyslného žebříčku skončily špekáčky DZ Klatovy kuřecí, které redakci svou chutí nijak nenadchly. Pokud se tedy chystáte na opékání buřtů u táboráku, zkuste se řídit našimi tipy a věříme, že zklamaní určitě nebudete a opékačka pro vás bude skvělým a příjemným letním zážitkem.