Musela být uzavřena jedna z nejoblíbenějších restaurací. Našli se tam katastrofální věci, hygiena na bodu mrazu
K uzavření podniků hygienici často nepřistupují. V případech, jako byl tento, ale nemají jinou možnost.

Obsah článku
Kontroly hygieniků bývají postrachem mnoha gastro podnikatelů. Pokud nemají něco v pořádku, často musí platit vysoké pokuty. V tom horším případě pak dokonce může dojít i k úplnému uzavření restaurací či jiných gastro podniků. Redakce Událostí247 ostatně již dříve přinesla informace o některých těchto případech. To aktuálně postihlo i jednu oblíbenou brněnskou restauraci.
V restauraci se objevily závažné nedostatky
Jak redakce Událostí247 zjistila z informací webu Potraviny na pranýři, hygienici museli uzavřít Pivní restauraci Don ve Starém Lískovci v Brně. Kontroloři zde objevili závažné nedostatky v hygieně a zabezpečení provozu. Nacházel se zde trus a mrtvá těla hlodavců, plíseň, a dokonce i plesnivé potraviny.

Po týdnu, kdy provozovatelé veškeré nedostatky dali do pořádku, sice hygienici povolili znovu otevření. Podle redakce Událostí247 však již tento incident v návštěvnících zanechá nepříjemný pocit a vzbudí velkou nedůvěru. Ačkoli šlo tedy mezi místními o oblíbenou hospodu, je možné, že získat zpět své stálé hosty bude nějakou dobu trvat.
Každoročně hygienici uzavřou stovky restaurací
Ačkoli takto extrémní případy nejsou až tak časté, k uzavření podniků inspektoři musí čas od času přistoupit. Jak jsme dále ověřili na webu Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), jen za letošní první 4,5 měsíce inspektoři zkontrolovali přes 10 tisíc podniků, z nichž 51 jich dočasně uzavřeli.

A jakých prohřešků se gastro podnikatelé dopouští nejčastěji? Nejproblematičtější bývá dodržování hygienických standardů. Z dlouhodobých statistik SZPI vyplývá, že nějaká z těchto pravidel poruší v průměru každý třetí podnik. Časté je pak také porušování právních norem a dalších pravidel. A ačkoli případů, kdy musí dojít k uzavření podniku postupně ubývá, občas k němu kontroloři přistoupit musí.