Vrchol nechutnosti: Na pohled chutné párky ze všemi známého obchodu jsou definicí tragédie. V životě je nejezte, jde o zdraví

To, že jsou Češi milovníky uzenin, není žádnou novinkou. Horší však je, že kvalita tohoto oblíbeného zboží v obchodech rapidně klesá.

i Zdroj fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Pokud máte rádi salámy, párky a další podobné pochoutky, buďte při jejich nákupu opatrní. Stále častěji se totiž stává, že je zákazník poté, co si doma zboží vybalí, nepříjemně překvapen. Nedávno Události247 například informovaly o salámu Vysočina od výrobce Krahulík, u kterého se pod neporušeným obalem na povrchu vyskytovaly kolonie plísní bílé barvy. Prodával ho obchodní řetězec Billa. Začátkem června jsme zase psali o závadné vepřové šunce z Kauflandu.

Smradlavé a lepkavé párky

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce tentokrát vyrazili na další kontroly uzenin. Zaměřili se na párky. V Kauflandu v Chrudimi objevili Hot Dog párky, masný výrobek tepelně opracovaný, od výrobce Uzeniny Příbram. Když balení s uzeninou rozbalili, nestačili se divit. Povrch výrobku byl totiž oslizlý, lepkavý a celkově uzenina zapáchala po kažení. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení.

Sníst tuhle masovou pochoutku z Billy je jako kdybyste si hodili mincí o vlastní zdraví. Našly se v ní hrozné věci, nejezte to

Proč byly uvedené párky v takovém stavu inspektorům stále není jasné. Při kontrole totiž nebyly zjištěny nevyhovující teploty skladování tohoto výrobku. Potravina navíc ani neměla prošlé datum trvanlivosti stanovené výrobcem na původním obalu. Inspekce na svém webu už dříve informovala také o Javořických párcích od výrobce Kostelecké uzeniny. I tyto párky zapáchaly po kažení a měly oslizlý a lepkavý povrch. 

Pozor na klobásový jed

Web Dáma radí, kdy už uzeniny určitě nekonzumovat. Jakmile začnou mít na povrchu lepkavou vrstvu, je nutné je okamžitě vyhodit. Zkažené šunky a salámy zase začnou pouštět nakyslou tekutinu. Párky, které už nejsou vhodné ke konzumaci, bývají scvrklé. Stejné to je i s divným zápachem, který by uzeniny a maso mít určitě neměly. Zkažené salámy poznáme podle toho, že se na nich zvenku začne objevovat plíseň. 

iZdroj fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / CC-BY-SA
Párky jsou u Čechů velmi oblíbenou potravinou

Při konzumaci uzenin je třeba dát pozor na klobásový jed, který je označovaný jako botulotoxin nebo botulin. Objevit se může třeba právě v nevhodně skladovaných uzeninách. „Zrovna nedávno jsem si z Billy přinesla balené párky, které druhý den po otevření smrděly. Protože stály skoro stovku, šla jsem je vrátit. Prodavačka říkala, že to asi byla nějaká špatná šarže, protože jsem nebyla jediná,“ řekla Událostem247 Majka Hošková z Mikulova.

Diskuze Vstoupit do diskuze
133 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články