Čím dál více lidí v dnešní době hledá alternativy, jak se v poledne dobře naobědvat a neutratit přitom obrovské peníze.
Inflace v posledním roce zdražila prakticky všechny produkty a služby. Výjimkou nejsou ani gastro podniky, které své ceny zvýšily skutečně výrazně. Například průměrná cena poledního menu již dokonce přesáhla 180 korun, píše web Seznam Zprávy. I přesto ale pořád existují místa, kde si lze dát oběd i s polévkou za pouhých 70 korun. To jsou přitom ceny, které tu dlouho nebyly a pokud na ně lidé narazí, měli by je brát, dokud se vše nevyprodá.
Češi chtějí rychlé a levné obědy
Mnozí lidé byli zvyklí, že si v čase polední pauzy zašli do některé z místních restaurací, kde si dali obědové menu. Kvůli vysokým cenám však řada z nich tento zvyk oželí a raději si začali připravovat vlastní jídlo doma. Přitom se stále na mnoha místech dá najíst opravdu levně.
Konkrétně tuto možnost mají třeba senioři žijící na Praze 10. Městská část se jim kvůli vzrůstajícím ekonomickým nákladům rozhodla dotovat obědy a za polední jídlo zde tak důchodci zaplatí i méně než 80 korun, píše web PrahaIN. Celkem se do projektu zapojilo 6 zařízení včetně několika školních jídelen, ve kterých se mohou zájemci levně stravovat.
Pro účast v programu je však nutné splnit několik kritérií. Nabídky mohou využít pouze lidé, jež mají trvalý pobyt na Praze 10, pobírají starobní důchod a ocitnou se ve finanční nouzi. Následně už jen stačí, když podepíšou čestné prohlášení a po dohodě se zapojenou jídelnou si založí stravovací účet. Za polévku senioři zaplatí 16 korun, za hlavní chod 68 korun. Kompletní menu zahrnující polévku i hlavní chod je pak stojí pouze 78 korun, uvádí na svém webu Městská část Praha 10.
Za hubičku se lidé nají i ve školních jídelnách
Jak nedávno informovaly Události247, čím dál více lidí objevuje výhodnou možnost stravování ve školních jídelnách. Mnohé z nich totiž nabízí i obědy pro veřejnost, které vyjdou třeba na 80 korun. Například jedna z brněnských škol pak dokonce obědy pro cizí strávníky prodává za pouhých 65 korun. To je přitom částka, za kterou by si plnohodnotné jídlo mnozí neuvařili ani doma.
O tom, že řada Čechů začíná znovu objevovat výhody stravování v různých jídelnách či bistrech psal nedávno také web iDnes. Za zvyšující se zájem o tyto rychlovýdejny obědů přitom může právě zdražení cen v klasických restauracích. „Řada lidí už dnes chodí na meníčko s nižší frekvencí než dříve. Další hledají alternativy, kterými jsou často právě jídelny,“ píše web iDnes.